Search
menu
Search

De laatste permanente lagune in Nationaal Park Doñana in Huelva is opgedroogd

De laatste permanente lagune in Nationaal Park Doñana in Huelva is opgedroogd
Beeld: Estación Biológica de Doñana / web

De laatste permanente lagune in Nationaal Park Doñana in Huelva is opgedroogd

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUELVA – De grootste permanente lagune Santa Olalla in het Nationaal Park Doñana en de laatste die in augustus water vasthield, is volledig opgedroogd. Het water wat er nu nog staat is teruggebracht tot een kleine plas in het midden waar de watervogels niet meer naartoe migreren. Het is sinds 1983 de derde keer dat dit gebeurt.

Het opdrogen van de grootste lagune van meer dan 93 hectare in het Nationaal Park Doñana dat tevens sinds 1994 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat is slecht nieuws en is te wijten aan een periode van intense droogte en de overexploitatie van de watervoerende laag door het toeristencomplex van Matalascañas in Huelva wat de situatie in Doñana heeft verergerd.

Zoals gemeld in een verklaring van het Doñana Biologisch Station, is de watervoorraad in de lagune teruggebracht tot een kleine plas in het centrum waar nu geen watervogels meer komen. Dit is de derde keer sinds er gegevens over bekend zijn dat dit gebeurt, naast september 2022 gebeurde dat ook in 1983 en 1995.

De lagune van Santa Olalla is normaal gesproken de enige lagune die ook in de zomermaanden permanent water heeft. Maar dit jaar is het extreem droog met weinig neerslag waardoor de lagunes niet gevuld worden wat slechts nieuws is het voor de flora en de fauna. Verder wordt er geklaagd over het water wat gebruikt wordt voor het toeristencomplex van Matalascañas waar, ondkas het watergebrek, de gazonnen verspreid worden en waar de zwembaden gevuld zijn.

Wat is Doñana?

Nationaal park Doñana (Parque Nacional de Doñana of Coto de Doñana) is een nationaal park gelegen aan de Atlantische Oceaan, aan de monding van de Guadalquivir in Andalusië en staat sinds 1994 met uitbreiding in 2015 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Op 14 augustus 1969 werd het Doñana natuurpark door de regering opgericht en kreeg het meer dan 54.251 ha grote natuurpark in Andalusië een beschermende functie. Inmiddels is Doñana uitgegroeid naar 122.487 ha en bestaat het uit het Parque Nacional (opgericht in 1969) en het Parque Natural (opgericht in 1989 en uitgebreidt in 1997) de Doñana. 

Het gebied ligt in de twee Andalusische provincies Huelva en Sevilla en vormt een natuurlijke barrière tussen deze provincies. Er lopen geen wegen door de Doñana en menselijke bebouwing en bewoning is op enkele uitzonderingen na niet toegestaan. De paar mensen die in het natuurgebied wonen leven er op natuurlijke wijze zonder moderne voorzieningen zoals elektriciteit.

Ga naar de inhoud