menu

Excuses van voetbalbond voor voorzitter-kus en ontslag trainer vrouwenelftal in Spanje

Excuses van voetbalbond voor voorzitter-kus en ontslag trainer vrouwenelftal in Spanje
Beeld: RFEF / via RTVE.es

Excuses van voetbalbond voor voorzitter-kus en ontslag trainer vrouwenelftal in Spanje

De Spaanse voetbalbond heeft na weken van onduidelijkheid officieel excuses aangeboden voor het gedrag en houding van de inmiddels op non-actief gestelde voorzitter Luis Rubiales. Zoals bekend kuste deze een van de speelsters van het nationale vrouwenelftal zonder toestemming vol op de mond tijdens de viering na het behalen van de wereldtitel. Daarnaast heeft de Spaanse voetbalbond ook de bondscoach van het vrouwenelftal ontslagen.

Het heeft lang geduurd, maar de Real Federación Española de Fútbol heeft op dinsdag officieel in een persbericht excuses aangeboden voor de houding en het gedrag van de voorzitter Luis Rubiales. Deze weigert tot nu toe ontslag te nemen, maar werd door de FIFA voor weken op non-actief gesteld. De voetbalbond heeft in de brief alle banden met Rubiales verbroken, zo meldt de plaatsvervangend voorzitter Pedro Rocha.

De Spaanse voetbalbond heeft excuses aangeboden aan de hele voetbalwereld voor het gedrag van de voorzitter Luis Rubiales na de WK-finale van de vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland. De bond zei dat het gedrag van Rubiales “volkomen onaanvaardbaar” was en dat het “in het geheel niet overeenkwam met de waarden van de Spaanse samenleving”.

De Spaanse voetbalbond heeft beloofd dat zij alle documenten en informatie zal verstrekken die de disciplinaire organen nodig hebben om een beslissing te nemen over het gedrag van de voorzitter. Rubiales is door de FIFA geschorst en wordt door het CSD (Nationale Sportraad) en het TAD (Administratieve Rechtbank voor Sport) onderzocht wegens een ongevraagde kus op de mond van speelster Jennifer Hermoso.

Tot slot benadrukte de Spaanse voetbalbond dat de presidenten van de aangesloten federaties het onmiddellijke aftreden van voorzitter Luis Rubiales hebben geëist. Ook hebben ze beloofd een diepgaande herziening van alle beleidslijnen en procedures van de organisatie in te voeren.

Verder werd op dinsdag bekend dat de voetbalbond ook de bondscoach van het vrouwenelftal, Jorge Vilda, heeft ontslagen. Dat ontslag heeft indirect ook te maken met de kus van de voorzitter omdat de bondscoach tijdens de toespraak van Rubiales op de voorste rij zat en applaudisseerde als reactie op de verdediging van de voetbalvoorzitter, iets waar de bondscoach naderhand excuses voor aanbod. Ondertussen waren praktisch alle leden van de technische staf van Vilda reeds opgestapt en had hij het vertrouwen verloren van de voetbalbond en nog belangrijker van de voetbalsters. Deze weigeren verder te spelen zoals Rubiales aan het hoofd blijft. Jorge Vilda is vervangen door Montse Tomé, de eerste vrouwelijke bondscoach.