menu

Gaat het van origine Spaanse automerk SEAT verdwijnen?

Gaat het van origine Spaanse automerk SEAT verdwijnen?
Beeld: CUPRA / web

Gaat het van origine Spaanse automerk SEAT verdwijnen?

Verontrustend nieuws vanuit Duitsland waar de CEO van Volkswagen heeft laten doorschemeren dat er een mogelijkheid bestaat dat het automerk SEAT vanaf 2030 ophoudt te bestaan. Tijdens de Internationale Automobilausstellung in München liet Thomas Schäfer doorschemeren dat CUPRA de plaats van SEAT gaat innemen. Die vriendelijk bedoelde opmerking werd door de Spaanse media geïnterpreteerd dat SEAT over zeven jaar niet meer zal bestaan.

SEAT is een Spaans automerk dat in 1950 als Sociedad Española de Automóviles de Turismo (Turismo is Spaans voor personenauto) werd opgericht door de Spaanse staat en FIAT en in 1986 werd overgenomen door Volkswagen. Het merk werd 73 jaar geleden opgericht om de Spaanse automarkt te ontwikkelen en om de afhankelijkheid van geïmporteerde auto’s te verminderen. SEAT is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste autofabrikanten in Spanje en het merk is ook actief in andere Europese landen. Er werken op dit moment in de SEAT-fabriek in Martorell, nabij Barcelona, meer dan 14.750 mensen.

SEAT ontkent na de opmerking van de CEO van Volkswagen dat er plannen zijn om de koers van het bedrijf te veranderen. Het merk is sterker dan ooit en de verkopen zijn in het huidige jaar met 18% gestegen. In de eerste zes maanden van het jaar behaalde SEAT een rentabiliteit van 5%, een historisch hoge score. Deze groei wordt gedreven door de goede resultaten van het tweede merk CUPRA, dat is uitgegroeid tot een van de belangrijkste merken van de groep. CUPRA is voorbestemd om een belangrijke rol te spelen in de toekomst van SEAT. Binnen de VW-groep is CUPRA inmiddels belangrijker dan Alfa Romeo en Polestar.

Volkswagen is echter niet tevreden met de huidige rentabiliteit van SEAT van 5%, die zelfs beter is dan die van het moedermerk Volkswagen. Binnen VW wil men nog betere cijfers. Daarom is het belangrijk voor SEAT om de groei van CUPRA voort te zetten en de uitbreiding naar de Verenigde Staten te realiseren. Dit zijn beide belangrijke kansen om de marges te verhogen en de merkbekendheid te vergroten. SEAT zal dit jaar beslissen of het naar de Verenigde Staten zal uitbreiden. Als het besluit positief is, zullen de plannen in 2025 worden uitgevoerd. De focus zal dan liggen op elektrische auto’s van het merk CUPRA.

Volkswagen wil dat SEAT het testlaboratorium van de groep wordt voor nieuwe technologieën en innovaties. SEAT zal zich ook bezighouden met andere vormen van mobiliteit, zoals scooters en deelauto’s. Dit is iets dat de CEO’s van Volkswagen en SEAT herhaaldelijk hebben bevestigd.