Voor derde maand op rij meer elektriciteit door zonne-energie dan door windenergie in Spanje

Voor derde maand op rij meer elektriciteit door zonne-energie dan door windenergie in Spanje
Beeld: via canva.com

Voor derde maand op rij meer elektriciteit door zonne-energie dan door windenergie in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De zonne-energie is voor de derde maand op rij de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Spanje. In augustus was de zonne-energie goed voor bijna 20% van alle opgewekte kilowattuur. Dit is te danken aan de warme zomermaanden, die gunstig zijn voor de productie van zonne-energie. Zodra de temperaturen dalen, zal de windenergie weer de belangrijkste bron worden in Spanje.

Spanje staat in 2023 op het punt een record te vestigen want hernieuwbare energie zal voor de eerste keer 50% van alle elektriciteit in het land genereren (nu is dat nog 46,4%). In augustus was zonne-energie de belangrijkste bron van hernieuwbare energie, met een productie van 4.315 GWh. Windenergie was goed voor 4.145 GWh. In juli waren de cijfers respectievelijk 4.455 GWh en 3.626 GWh, en in juni 3.778 GWh en 3.018 GWh.

De windcapaciteit in Spanje is in de afgelopen twaalf maanden met 2,1% toegenomen. Zonne-energie is echter de snelst groeiende hernieuwbare energiebron, met een stijging van bijna 23%. Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens van het Spaanse Red Eléctrica. Tot nu toe is in 2023 in Spanje 21.595 MW aan zonnecapaciteit geïnstalleerd, waarvan 7.000 MW voor eigen verbruik.

De installatie van zonnepanelen in gebouwen en huizen is in Spanje de afgelopen jaren enorm toegenomen. Deze groei is te danken aan Europese subsidies, versoepeling van de regelgeving en de energiecrisis. In 2018 waren er nog 0,4 GW aan zonnepanelen geïnstalleerd, maar in 2023 is dit aantal gestegen tot 5,2 GW. In het afgelopen jaar is de groei zelfs verdubbeld. De verwachting is dat de groei zal aanhouden tot 2030, wanneer er naar verwachting 57.000 MW aan zonne-energie en 19.000 MW aan zelfverbruik zullen zijn.

Ga naar de inhoud