menu

Vijf weetjes over: Gaudi’s sprookjesachtige Park Güell in Barcelona

Vijf weetjes over: Gaudi’s sprookjesachtige Park Güell in Barcelona
Beeld: via canva.com

Vijf weetjes over: Gaudi’s sprookjesachtige Park Güell in Barcelona

Het Park Güell is een UNESCO-werelderfgoed, een van de belangrijkste symbolen van Barcelona en een van de meest bezochte toeristische attracties van de stad. Het park is een unieke creatie van de beroemde architect Antoni Gaudí en herbergt tal van geheimen en curiositeiten. Het Park Güell is een must-see voor iedereen die Barcelona bezoekt.

Het Park Güell bevindt zich in het district Gràcia in het noordoosten van Barcelona. Het is gelegen op een heuvel met een oppervlakte van 15 hectare, met dichte dennenbossen, lanen met palmen en een door bomen omzoomd plein Tijd voor vijf weetjes over dit stadspark die misschien niet zo bekend zijn.

1. Bedoeld als een luxe woonwijk

Het Park Güell was oorspronkelijk bedoeld als een luxe woonwijk voor de elite. De rijke industrieel en zakenman Eusebi Güell gaf de opdracht aan Antoni Gaudí om een tuinstad te ontwerpen met mooie huizen, een markt, een kapel, een school en conciërge gebouwen. De residentie zou worden gesloten en bewaakt, zodat alleen mensen met een hoge koopkracht er mochten wonen. Het project werd echter nooit voltooid, omdat er niet genoeg kopers waren. In 1922 kocht de gemeente Barcelona het complex en maakte het een openbaar park.

2. Geïnspireerd op Hans en Grietje

De paviljoens in het park doen denken aan het huisje van chocola en snoepgoed in het sprookje. Dit is niet toevallig, want Gaudí was geïnspireerd door het sprookje toen hij de paviljoens ontwierp. De paviljoens werden ontworpen in 1901, toen het stuk Hänsel en Gretel in het Liceu werd opgevoerd. De vertaling van het stuk was gemaakt door een vriend van Gaudí, en de architect wilde met de paviljoens een klein eerbetoon brengen aan het sprookje.

3. Ideologie van Gaudí

De ideologie van Gaudí is zeer aanwezig in het Park Güell. De architect was een groot voorstander van het Catalaans nationalisme en dat is terug te zien in zijn werk. In het park zijn verschillende verwijzingen naar de Catalaanse cultuur en geschiedenis. Zo zijn er mozaïeken met Catalaanse symbolen, zoals de vlag en de Catalaanse leeuw. Ook de naam Park Güell is een verwijzing naar het Catalaans nationalisme. De architect wilde het park oorspronkelijk Parc Güell noemen, maar dat werd niet toegestaan. Daarom koos hij voor de Engelse naam Park Güell (in plaats van het Spaanse Parque Güell) om aan te geven dat het park een Catalaans symbool is.

4. Ergonomische banken

Een verrassend feit over het beroemde Park Güell in Barcelona is dat het over ergonomische banken beschikt. Deze banken zijn speciaal ontworpen om zich aan het menselijk lichaam aan te passen. Gaudí zelf vroeg een arbeider om op een van de banken te gaan zitten, zodat hij het lichaam van de arbeider als referentie kon gebruiken voor het ontwerp.

5. Afvalberg en geheime gangen

De heuvel waarop het park is gebouwd, was oorspronkelijk een afvalberg. Gaudí heeft de berg gebruikt om het park te creëren, en hij heeft de afvalberg gebruikt om de grond te egaliseren. Een ander weetje (of eigenlijk een geheim) is dat er onder het park een aantal geheime tunnels zijn. De tunnels zijn oorspronkelijk bedoeld geweest als parkeerplaatsen, maar zijn nooit gebruikt.