Spanje roept Amerikaanse ambassadeur op het matje vanwege Europese heffingen

Spanje roept Amerikaanse ambassadeur op het matje vanwege Europese heffingen
Beeld: 123rf

MADRID – De Spaanse regering heeft de Amerikaanse ambassadeur Duke Buchan op het matje geroepen vanwege de Amerikaanse heffingen op Europese producten. Deze tot wel 25% extra op o.a wijn, kaas, olijfolie en citrusvruchten zal de Spaanse sector hard treffen. Als er niets verandert dan dient men een extra heffing te betalen over verschillende producten die naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd. 

De Amerikaanse autoriteiten hebben besloten om extra heffingen tot wel 25% te vragen op diverse Europese producten die geëxporteerd worden naar de Verenigde Staten. De reden daarvoor is omdat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) na 15 jaar onderzoek heeft geconcludeerd dat de Franse vliegtuigbouwer Airbus jaarlijks bijna 7 miljard euro steun kreeg van de Europese Unie en diverse landen waaronder Spanje. Dat is oneerlijk tegenover de Amerikaanse vliegtuigbouwer en dus mag Amerika voor eenzelfde bedrag aan heffingen invoeren op de import van bepaalde goederen uit Europa.

Die heffingen gaan, als er niets verandert, in op 18 oktober en gelden voor alle nieuwe producten en dus niet voor producten die voor die datum reeds besteld zijn. De EU is van plan terug te slaan met heffingen op producten als ketchup, spelcomputers en helikopters. Brussel moet daarvoor wel wachten op een andere WTO-uitspraak, over schade die Airbus leed door Amerikaanse staatssteun aan Boeing. Die uitspraak volgt eind dit jaar of begin 2020. 

Spanje

Volgens de Spaanse media hebben praktisch alle autonome regio’s in Spanje te maken met de extra heffingen op de export. De regio Andalusië exporteert jaarlijks voor 12,6 miljoen aan kaas naar de Verenigde Staten terwijl dat 51 miljoen is in Castilla-La Mancha, 14 miljoen in Murcia en 2,3 miljoen in de regio Madrid.

Wat betreft wijn wordt het meeste geëxporteerd vanuit Catalonië ter waarde van 84,5 miljoen, voor 48,4 miljoen uit La Rioja, 28,7 miljoen uit Baskenland, 26,2 miljoen uit Murcia en 20,3 miljoen uit Castilla y León. Ook de olijfolie sector krijgt te maken met de heffingen, met name de regio Catalonië die voor 52,2 miljoen exporteert, Castilla-La Mancha met 14,9 miljoen, Madrid met 4,5 miljoen en Navarra met 1 miljoen. 

Wat betreft de citrusvruchten hebben de regio’s Murcia, Extremadura en Catalonië het meeste te maken met de Europese heffingen. Bekijk onderstaande lijst met alle export in euro’s in het jaar 2018.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
19 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gewoon geen Amerikaanse producten kopen. Zoveel mogelijk uit eigen regio en dan Europees. Onze economie zou veel beter draaien!

Helemaal mee eens. Koop dus ook niet zo’n Tesla.

Er worden woorden gebruikt ,o.a. slim , slimmer enz. In ieder geval zeker niet slim eerder oer-stom en stekeblind. Op deze apenrots word het nooit beter en wijzer. Een IQ van een banaan dat bezitten zij allemaal aan de top overal ter wereld Te stom om vooruit te denken met gezond verstand. Overal heerst er onvrede en ellende. De armoede rijst de pan uit. Verdeeldheid groeit en kweekt kwaad bloed. Wat een slecht vooruitzicht voor de komende generaties. Om te janken. En praat niet over samenwerking die bestaat niet en komt ook nooit. Zolang er idioten aan het bewind zijn.

In de VS krijgen grootverdieners enorme kortingen op hun miljoenen inkomen met als doel dat dit geld in WS wordt belegd. Dit op zich is een brede subsidie aan de industrie. Immers, geld dat in aandelen wordt belegt gaat direct naar de industrie. Deze methode gaat slechts een kleine tijd op, want als de onderliggende industrie niet kan presteren valt de zaak toch om. GM gaat al een hele tijd weer slecht en zo ook andere bedrijven, maar de koers van WS blijft stijgen. Qed. Waar is , dat EU weinig uit de VS importeert. Wij zijn in het algemeen… Lees verder »

Ter info van al die slimme economen en politicologen hieronder: “…Het belangrijkste verschil tussen het protectionisme van Donald Trump en dat van de EU, is dat Trump het van de daken schreeuwt en de EU het doet terwijl ze publiekelijk de vrijhandel predikt’, zei Simon Evenett, hoogleraar internationale handel en onderzoeker van Global Trade Alert (GTA) onlangs in de Volkskrant. Wie naar de cijfers van waakhond GTA kijkt, kan hem op papier moeilijk ongelijk geven: sinds 2012 voerde de EU27 zo’n 702 handelsbeperkingen in waarvan de VS mogelijk last hebben, tegenover 659 maatregelen van de VS waar de EU onder… Lees verder »

Heb je Amerika als vriend, heb je geen andere vijand nodig.

Dit soort actie’s van de Trump administration is een signaal aan het thuisfront, “ make America great again “! Concreet levert het niets op. President George Bush is ook ooit een handelsoorlog begonnen, tot hij erachter kwam dat het “ corporate America “
veel geld koste. De EU is al een tijd bezig met het extra belasten van Amerikaanse goederen! De meest bekende voorbeelden zijn Harley Davidson motoren en Bourbon uit Kentucky en Tennessee. Beide Staten hebben een Republikeinse gouverneur! Jim Beam Bourbon is inmiddels niet meer te koop bij Mercadona.

De EU is al een tijd bezig met het belasten van Amerikaanse goederen?
En WIE was er nu weer mee begonnen met heffingen op EU goederen én o.a. ook op Chinese, Mexicaanse, Canadese,…enz?

Wat de Amerikanen dien t.o.v. de Airbus, kunnen wij toch hetzelfde doen ten opzichte van Boeing. Daarover liegen ze alles bij elkaar. Snap niet dat de EU dit accepteert zonder tegen maatregelen. Zijn ze dan zo bang?

correct of niet ? ik denk het wel of eerder eerlijk zijn smeergeld komt vroeg of laat toch uit en dan is het karma

Begin mei jl. publiceerde RTLz een artikel waaruit ik het volgende citaat haal: “Na de verdere escalatie van de handelsoorlog, onderzocht de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, wat de handelsoorlog de consument in het land kost. Vorig jaar was een gemiddeld huishouden 414 dollar extra kwijt door de heffingen, dat verdubbelt bijna dit jaar (2019), naar 813 dollar, zo verwacht de Fed.
En daarbij daalt in 2019 juist het percentage dat naar de Amerikaanse schatkist gaat.”

Een nogal hypocriete actie van de USA. In 2008 ging het grootste autobedrijf ter wereld, te weten General Motors van de bekende auto merken o.a. Chevrolet, Ols Mobile en Buick bijna failliet. Dankzij Amerikaanse staatssteun kon een faillissement worden afgewend. Europa liet zich toen niet horen, in tegendeel we gingen zelfs Chevrolet in Europa produceren onder Opel. Het heeft geen zin hier verder over uit te breiden want op internet staat hier voldoende over. Onder leiding van Trump zijn ze aan de overkant een tikkeltje de weg kwijt. Komt goed , nog een jaartje en dan staat er weer een… Lees verder »

Geloof maar niet dat trump zomaar van zijn troon af is, en deze handels oorlog is met de halve wereld aan de gang. Zie eerder ww3 snel tegemoed een verkeerd shot in het midden oosten en het is raak.

Die ”meneer met de blonde kuif” is in ieder geval sluwer dan menigeen denkt en misschien zelfs wel slimmer ook.

De huidige regering van de Verenigde Staten is zittend op haar apenrots de wereldhandel,de natuur ,de internationale diplomatie en goede verhoudingen grondig te verzieken.Laten we hopen op een keer ten goede in het komende jaar.

Door deze maatregelen wordt het tegenovergestelde bereikt, als Airbus 7 miljard heeft gekregen, geef Boeing dan 7 miljard staatssteun en wentel het niet af met prijsverhogingen of beperkingen op alle consumenten. Zo gaat de economie voor iedereen naar de knoppen.

Eens, maar dat zal die mongool van een Trump nooit begrijpen. En mocht hij het wel begrijpen, dan zal hij het negeren, omdat hij alleen gaat voor korte termijn populisme. En daar passen die heffingen prima in.

Prima idee Anoniem, maar helaas is die simpele meneer met zijn blonde kuif, te simpel om zo’n simpele oplossing te begrijpen…..

Amerikaanse staatssteun voor Boeing was er al. Uitspraak van WTO eind dit jaar of begin 2020. En dan is Europa aan zet om verhoogde heffingen op Amerikaanse producten uit te vaardigen. Eens zien hoe de Amerikanen daarop reageren.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.