Spanje roept Amerikaanse ambassadeur op het matje vanwege Europese heffingen

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje roept Amerikaanse ambassadeur op het matje vanwege Europese heffingen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft de Amerikaanse ambassadeur Duke Buchan op het matje geroepen vanwege de Amerikaanse heffingen op Europese producten. Deze tot wel 25% extra op o.a wijn, kaas, olijfolie en citrusvruchten zal de Spaanse sector hard treffen. Als er niets verandert dan dient men een extra heffing te betalen over verschillende producten die naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd. 

De Amerikaanse autoriteiten hebben besloten om extra heffingen tot wel 25% te vragen op diverse Europese producten die geëxporteerd worden naar de Verenigde Staten. De reden daarvoor is omdat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) na 15 jaar onderzoek heeft geconcludeerd dat de Franse vliegtuigbouwer Airbus jaarlijks bijna 7 miljard euro steun kreeg van de Europese Unie en diverse landen waaronder Spanje. Dat is oneerlijk tegenover de Amerikaanse vliegtuigbouwer en dus mag Amerika voor eenzelfde bedrag aan heffingen invoeren op de import van bepaalde goederen uit Europa.

Die heffingen gaan, als er niets verandert, in op 18 oktober en gelden voor alle nieuwe producten en dus niet voor producten die voor die datum reeds besteld zijn. De EU is van plan terug te slaan met heffingen op producten als ketchup, spelcomputers en helikopters. Brussel moet daarvoor wel wachten op een andere WTO-uitspraak, over schade die Airbus leed door Amerikaanse staatssteun aan Boeing. Die uitspraak volgt eind dit jaar of begin 2020. 

Spanje

Volgens de Spaanse media hebben praktisch alle autonome regio’s in Spanje te maken met de extra heffingen op de export. De regio Andalusië exporteert jaarlijks voor 12,6 miljoen aan kaas naar de Verenigde Staten terwijl dat 51 miljoen is in Castilla-La Mancha, 14 miljoen in Murcia en 2,3 miljoen in de regio Madrid.

Wat betreft wijn wordt het meeste geëxporteerd vanuit Catalonië ter waarde van 84,5 miljoen, voor 48,4 miljoen uit La Rioja, 28,7 miljoen uit Baskenland, 26,2 miljoen uit Murcia en 20,3 miljoen uit Castilla y León. Ook de olijfolie sector krijgt te maken met de heffingen, met name de regio Catalonië die voor 52,2 miljoen exporteert, Castilla-La Mancha met 14,9 miljoen, Madrid met 4,5 miljoen en Navarra met 1 miljoen. 

Wat betreft de citrusvruchten hebben de regio’s Murcia, Extremadura en Catalonië het meeste te maken met de Europese heffingen. Bekijk onderstaande lijst met alle export in euro’s in het jaar 2018.

39a594568e0e97a926e1b7f2aaa2b3b1
Ga naar de inhoud