59% Meisjes en jonge vrouwen in Spanje slachtoffer van online intimidatie

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens een onderzoek van de hulporganisatie Plan Internacional is 59% van de Spaanse minderjarigen wel eens of vaker lastig gevallen op sociale netwerken. Bovendien erkent 88% van de minderjarigen in Spanje dat of zij of andere meisjes en jonge vrouwen te maken hebben gehad met meer dan één vorm van online intimidatie.

De meest voorkomende vormen van online pesten zijn gericht op beledigingen en aanstootgevend taalgebruik via Instagram, WhatsApp en Facebook. Het Spaanse percentage van meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar oud is nagenoeg hetzelfde als het gemiddelde van 58% bij de 14.000 meisjes en jonge vrouwen in 22 landen die meededen met het onderzoek van de hulporganisatie Plan International.

Tijdens het onderzoek werd aan meisjes en jonge vrouwen in o.a. Spanje en Nederland gevraagd naar online intimidatie. Daaruit blijkt dat veel meisjes zich bedreigd voelen door denigrerende opmerkingen en dreigementen over bv. verkrachting en/of het versturen van pornografische foto’s en/of videos.

In Spanje geeft 59% van de meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar aan dat ze wel eens lastig zijn gevallen zijn op sociale media terwijl dit in Nederland 58% is. Over België is geen informatie bekend.

In Spanje werden 1.000 interviews afgenomen waarbij 88% van de minderjarigen en jonge vrouwen toegeeft dat zij of andere meisjes of jonge vrouwen in hun omgeving te maken heeft gehad met meer dan één vorm van intimidatie via voornamelijk Instagram (35%), WhatsApp (28%) en Facebook (20%).

75% van de meisjes en jonge vrouwen geeft aan dat ze de stalker of pestkop die de intimidatie uitvoert kent van o.a. school, werk of dat het huidige of voormalige partners zijn. 62% geeft aan dat ze het online pesten wijten aan een fysieke verschijning terwijl 29% zegt er last van te hebben vanwege hun genderidentiteit of seksuele geaardheid, 20% vanwege hun ras of etnische afkomst, 17% vanwege hun politieke opvattingen en 9% vanwege een handicap.

42% van de lastig gevallen minderjarigen kiest ervoor om de persoon die hen lastig valt of intimideert te negeren maar wel het sociale netwerk te blijven gebruiken. 17% kiest ervoor om de dader of pestkop in het openbaar te brengen en uit te dagen terwijl 7% besluit het betreffende sociale netwerk niet meer te gebruiken.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Meer recente artikelen:

  • Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
  • Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
  • Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden.
  • Dit artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.