Spanje krijgt net zoals Frankrijk dodehoekstickers voor bepaalde voertuigen

Spanje krijgt net zoals Frankrijk dodehoekstickers voor bepaalde voertuigen
Beeld: DGT / Twitter

Spanje krijgt net zoals Frankrijk dodehoekstickers voor bepaalde voertuigen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je in Frankrijk over de snelweg hebt gereden deze zomer dan zal het je wellicht al zijn opgevallen dat kampeerauto’s zwaarder dan 3.500 kilo, vrachtwagens en touringcars op de zij- en achterkant een rood/gele sticker hebben met de tekst ‘Attention: Angles morts’. Het gaat om de in Frankrijk verplichte dodehoeksticker die de Spaanse verkeersdienst nu ook in Spanje wil gaan invoeren.

Omdat er nog geen EU-regel is zodat een dodehoeksticker in alle 27 lidstaten verplicht is, nemen landen voorlopig eigen initiatieven. Frankrijk is daar op 1 januari 2021 mee begonnen en ook Duitsland is bezig met soortgelijke stickers. Spanje wordt het derde EU-land met een dodehoeksticker maar net zoals in Duitsland, nog niet verplicht.

Sinds 1 januari 2021 is een dodehoeksticker in Frankrijk verplicht voor alle voertuigen die zwaarder zijn dan 3.500 kilo. Dit geldt dus voor bepaalde grote kampeerauto’s, vrachtwagens en touringcars, ook met een buitenlands kenteken. Personenauto’s of busjes die een caravan trekken, zijn vrijgesteld van deze verplichting.

Dodehoekstickers waarschuwen fietsers, voetgangers en andere kwetsbare verkeersdeelnemers voor de dode hoeken. Dat zijn de plekken rondom het voertuig die de bestuurder niet ziet. Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT die een soortgelijke dodehoeksticker in Spanje wil invoeren, waren 80% van de dodelijke verkeersslachtoffers binnen de bebouwde kom in 2020 kwetsbare verkeersdeelnemers, te weten 153 voetgangers, 134 motorrijders, 21 fietsers en 7 persoonlijke mobiliteit voertuigen gebruikers (zoals elektrische steps en scooters) 

In Frankrijk zijn de rood/gele stickers 25 cm hoog en 17 cm breed met daarop de tekst: ‘Attention – Angles morts’ (‘Pas op – Dode hoeken’). In Frankrijk moeten drie stickers aangebracht worden op de carrosserie op een hoogte tussen 90 en 150 centimeter boven de grond: één sticker achterop en rechts van het midden en de andere twee aan beide zijkanten binnen 1 meter vanaf de voorkant van het voertuig.

In Spanje wil de Dirección General de Tráfico (DGT) de ‘Peligro: ángulos muertos’ sticker verplichten en het aanbrengen daarvan bij bestelbussen, vrachtwagens en touringcars/bussen is voorlopig nog op vrijwillige basis. 

Ook in Spanje zal de dodehoeksticker op drie plaatsen aangebracht moeten worden op de carrosserie op een hoogte tussen 90 en 150 centimeter boven de grond: één sticker achterop en rechts van het midden en de andere twee aan beide zijkanten binnen 1 meter vanaf de voorkant van het voertuig. De hele omschrijving staat in dit PDF-document (Spaans). Het is nog niet vanaf wanneer de dodehoekstickers aangebracht kunnen/mogen worden en waar deze voor hoeveel euro te koop zijn.

Ga naar de inhoud