Internationale James Bond dag en de opnames in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Internationale James Bond dag en de opnames in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Waarschijnlijk weten veel lezers het niet maar elk jaar na de Internationale Dierendag op 4 oktober volgt sinds 2012 de Internationale James Bond Dag. Uiteraard hebben deze twee dagen niets met elkaar te maken maar het is wel makkelijker om te onthouden. Elk jaar op 5 oktober staat de wereld even stil bij de bekende spion die ook diverse keren in Spanje is geweest tijdens zijn gevaarlijke missies. In 2022 gebeurt dat voor het tiende jaar.

Op 5 oktober 2012 werd officieel gestart met de International James Bond Day om niet alleen de dag te herinneren waarop in 1962 de allereerste James Bond film (Dr. No) uit werd gebracht maar ook om stil te staan en eer te betonen aan werelds bekendste en meest geliefde spion.

Voor de lezers die niet weten wie James Bond is (de kans is klein) even een kort overzicht. James Bond is een fictieve geheim agent (bekend als geheim agent 007) die werkt voor MI6, de Britse inlichtingendienst. Het personage is verzonnen door schrijver Ian Fleming, die in de jaren 50 en 60 een boekenreeks over hem schreef. 

James Bond is in 27 films gespeeld door 6 acteurs, te weten (op volgorde) Sean Connery (1962-1967; 1971; George Lazenby (1969): Roger Moore (1973-1985); Timothy Dalton (1987-1989); Pierce Brosnan (1995-2002); Daniel Craig (2006-2021).

We gaan hier geen lijst opsommen van alle films maar de eerste was ‘Dr. No’ in 1962 en de allernieuwste James Bond film is ‘No Time to Die’ die vanwege de pandemie niet in april en november 2020 of april 2021 maar sinds 1 oktober 2021 op het witte doek te zien is … de film draait op dit moment wereldwijd in de bioscopen en is alweer de 25e James Bond film en laatste voor de huidige 007-agent Daniel Craig.

007 in Spanje

Gedurende de hele spionnen carrière van James Bond is 007 enkele keren op missie geweest in Spanje. Hieronder een kort overzicht van de filmlocaties in Spanje, al was dat niet altijd om Spanje als land te laten zien.

De eerste keer dat James Bond (Roger Moore) naar Spanje kwam was in 1981 in de film ‘For your eyes only’. Maar eigenlijk is dat niet helemaal waar want in die film werden de meeste opnames niet gemaakt in Madrid maar in een klein Grieks dorp waar het was toegestaan om de huizen wit te verven.

In 1999 keerde James Bond (Pierce Brosnan) terug naar Spanje om tijdens zijn missie het Guggenheim museum in Bilbao te bezoeken, om naar de Las Majadas in Cuenca te gaan en om opnames te maken in Tudela in de provincie Zaragoza. Op het Guggenheim na werden de opnames in Spanje echter neergezet alsof de spion in Azerbeidzjan en Kazachstan was.

Drie jaar later in de 2002 film ‘Die another day’ keerde James Bond (Pierce Brosnan) terug naar Spanje om in Cádiz opnames te maken. Ook toen werd Spanje niet neergezet als Spanje maar als het eiland Cuba waar de Bond-girl Halle Berry op een Ursula Andress achtige wijze uit zee komt lopen. Op de achtergrond van die bekende scène is niet de baai van Havana op Cuba maar het Santa Catalina kasteel van Cádiz te zien.

In 2008 was James Bond (Daniel Craig) voor opnames van de ‘Quantum of Solace’ film opnieuw kort in Madrid maar sindsdien is 007 niet meer teruggekomen naar Spanje.

Ondertussen zijn andere spionnen en helden zoals Jason Bourne, Ethan Hunt (Mission Impossible) en José Luis Torrente (Spaanse anti-superheld) ook in Spanje op bezoek geweest.

Ga naar de inhoud