De metro in Madrid gaat klassieke muziek afspelen in vier verschillende stations

De metro in Madrid gaat klassieke muziek afspelen in vier verschillende stations
Beeld: Canva

De metro in Madrid gaat klassieke muziek afspelen in vier verschillende stations

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Madrid is een pilot project begonnen om cultuur en muziek dichter bij de gebruikers van de metro te brengen. Sinds de internationale dag van de muziek op 2 oktober klinkt er klassieke muziek in de stations Ópera, Sevilla, Tribunal en Cuatro Caminos. De werken die zullen klinken zijn uitgevoerd en opgenomen door het orkest en het koor van de provincie van Madrid. Ongeveer tweehonderdduizend reizigers gebruiken dagelijks deze vier haltes van de metro waar vanaf nu de klassieke muziek zal klinken. 

In totaal zullen er meer dan zestig verschillende muziekstukken worden afgespeeld, die toebehoren aan een selectie van in Spanje populaire werken. Voorbeelden van die werken zijn: ‘El sombrero de tres picos’ (de hoed met drie punten) van Manuel de Falla, ‘La verbena de la Paloma’ (de ijzerhard van de duif) van Tomás Bretón en ‘La Gran Vía’ (de hoofdweg) van Federico Chueca en Joaquin Valverde. 

De prioriteit van de audiosystemen van de Metro van Madrid zal het omroepen van service gerelateerde mededelingen blijven, maar daarnaast zal dus nu ook klassieke muziek geluisterd kunnen worden. Dit alles is tot stand gekomen door een overeenkomst die gesloten werd door het publieke bedrijf met de organisatie waar het orkest en koor aan toebehoren. Deze heet ORCAM: Orquesta y Coro de la Comunidad de Madrid (Orkest en koor van de provincie Madrid). De overeenkomst werd al getekend in april en had als doel de muziekcultuur in de stad Madrid een boost te geven. 

Sinds het begin van zijn bestaan heeft de metro in Madrid al een nauwe band gehad met cultuur en muziek. Zo is het een bron van inspiratie en ook een podium voor veel professionele musici geweest in Spanje. De gangen van de metrostations hebben het begin van meerdere carrières gezien en er zijn ook concerten van grote artiesten geweest, zoals van de in Spanje erg populaire Raphael. 

Aan de andere kant stelt Madrid ook een gebouw ter beschikking aan muzikale jongeren van tussen de 14 en de 30 jaar. Dit is het centrum Metrónomo en het is volkomen gratis om er te gebruik van te maken. Dit gebouw heeft tien ruimtes om te repeteren en ook een opnamestudio. Het gebouw is gelegen vlakbij het station van Atocha.

Ga naar de inhoud