Search
menu
Search

Augustus-bosbrand op Tenerife gereactiveerd met 3.200 evacués

Augustus-bosbrand op Tenerife gereactiveerd met 3.200 evacués
Beeld: via canva.com

Augustus-bosbrand op Tenerife gereactiveerd met 3.200 evacués

De heractivering van de bosbrand op Tenerife in het hoger gelegen deel van de gemeenten Santa Úrsula en La Orotava, is het gevolg van de ongunstige ontwikkeling van de bosbrand. Hoewel het vuur in de nacht van woensdag op donderdag werd gestabiliseerd, zorgen de wind en de hoge temperaturen voor nieuwe brandhaarden en heractivering van bestaande branden.

De bosbrand die op 15 augustus in de bergen van Arafo begon, heeft bijna een maand geduurd en heeft meer dan 14.000 hectare in 12 gemeenten op het eiland verwoest. De brand was op 11 september onder controle, maar de werkzaamheden om het terrein te koelen zijn niet gestopt en er waren meerdere kleinere gereactiveerde branden. De hoge temperaturen en het gebrek aan vocht zorgden er echter voor dat er de afgelopen uren tot drie heractiveringen binnen het brandgebied waren.

Het eiland Tenerife is op donderdag en vrijdag in de hoogste alarmfase voor hoge temperaturen van de Spaanse Weerdienst AEMET. Bovendien heeft het eiland zijn eigen temperatuurrecord voor de maand oktober gebroken, met 39 graden in Arona, in het zuiden van het eiland.

De nieuwe brand heeft tot nu toe ongeveer 30 hectare natuur getroffen en er zijn al ongeveer 3.200 inwoners geëvacueerd, waarvan 3.000 uit de wijk La Corujera in Santa Úrsula en 200 uit Pino Alto in La Orotava. Zij bevinden zich in de tijdelijke opvangcentra die door beide gemeentebesturen zijn ingericht. Ondertussen komen er steeds meer brandweerlieden, voertuigen en luchtsteun naar Tenerife om te helpen met het controleren van deze nieuwe bosbrand.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?