Van extreme hitte tot catastrofale stormen: dit wordt het Spanje van de klimaatverandering

Van extreme hitte tot catastrofale stormen: dit wordt het Spanje van de klimaatverandering
Beeld: via canva.com

Van extreme hitte tot catastrofale stormen: dit wordt het Spanje van de klimaatverandering

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is al lang niet meer mogelijk het probleem te negeren. De aarde warmt op en dat heeft overal gevolgen. Spanje breekt het ene na het andere hitterecord. Een groep wetenschappers voorspelt hoe de toekomst er uit zal zien op het Iberische schiereiland (Spanje en Portugal).

Spanje kreunt de laatste tijd regelmatig onder steeds extremer wordende hittegolven. Het probleem is dat de hitte en de aanhoudende droogte de grond uitdrogen. Daardoor neemt de capaciteit om water op te nemen af, wat op zijn beurt sneller voor overstromingen zorgt als er veel regen valt. Meer erosie dus ook en een kwetsbaardere landbouw.

Een groep Chinese wetenschappers onder leiding van Haijiang Wum toonde aan dat een groot deel van de planeet een dergelijk scenario te wachten staat. Met behulp van verschillende modellen bekeken de wetenschappers welke trends zich zullen voortzetten als de uitstoot van broeikasgassen niet afneemt. Sommige gebieden, Zuid-Afrika, de Amazone en een deel van Europa bijvoorbeeld, zullen droger worden. In andere gebieden zoals het Zuiden van Azië, Australië en Centraal-Afrika verwacht men dan weer steeds meer neerslag.

De natte en hete extremen werken elkaar in de hand. De capaciteit van de atmosfeer om water vast te houden, stijgt namelijk met 6% a 7% per graad Celsius dat die atmosfeer opwarmt. Ook de bosbranden werken overstromingen in de hand. Waar het vuur is langs geweest, loopt het water minder goed in de grond en is het risico op overlast ook groter.

Ga naar de inhoud