Aantal werklozen in Spanje met 52.000 personen gestegen in oktober

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het aantal werkzoekenden die ingeschreven staan in de Servicios Públicos de Empleo Estatal (SEPE) is in oktober met 52.195 personen toegenomen. Dat is 4.650 personen minder dan in oktober 2017, aldus het Nationale Werkgelegenheidsstelsel. Het aantal ingeschreven personen bij de SEPE steeg echter ook met 130.360 bijdragende personen (cotizantes).

Spanje heeft op dit moment 3.254.703 werklozen terwijl het aantal werkenden is gedaald naar 18.993.073 personen.

Het klinkt onlogisch maar terwijl de werkloosheid is toegenomen met 52.195 personen steeg echter ook het aantal bijdragers in het Nationale Werkgelegenheidsstelsel (SEPE) met 130.360 personen. Dat is te verklaren doordat de actieve bevolking ook is toegenomen terwijl veel seizoensarbeid (zomer) verloren is gegaan.

Terwijl het aantal werkers in het onderwijs is toegenomen in oktober daalde dit in de horeca en dienstverlening, samenvallend met het begin van het schooljaar en het einde van het toeristische zomerseizoen.

Ook het aantal zelfstandige werknemers (autónomos) steeg in oktober met 4.942 personen naar 3.258.612 zelfstandigen.

De werkloosheid is in de Comunidad Valenciana (-2.902), Comunidad de Madrid (-2.106) en Baskenland (-622) afgenomen maar steeg het meeste in Andalusië (+10.854) en Catalonië (+10.853).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Pedro

Spanje dat leunt en steunt op toeristische stromingen. Niet echt stabiel eerder zwak en kwetsbaar. Wat een beroerde regering denkt alleen in los geld en niet collectief aan hun eigen toekomst bestemd voor het hele land. De bevolking vergrijst in het binnenland . Veel zwerf-vuil dump het maar achter de rotsen uit het zicht. De verkeers-gekte in te kleine straatjes . Toeterend met veel gas geven langs eet tentjes. Nee het moet anders schoner en vooral meer onderhoud en veel meer innovatie ook in het binnenland. Het kan er zijn genoeg mogelijkheden dan alleen maar villa,s en apartementen bouwen. Meer… Lees verder »

Juan74

Ik verwacht een hoop fraaie reacties op jouw reactie Rob.
Maar ik vind wel dat je het geweldig omgeschreven hebt hahaha.

Anoniem

Ik verwacht geen fraaie reacties op de reactie van Rob, nu wordt werkelijk zowat elk nieuws bericht gebruikt om de troep weer aan te halen of boven te halen. Ik denk dat de meesten zoiets zeggen zoals ik ZUCHT.

Juan74

Tja, Anoniem (geweldig dat je geen naam zet hoor)
Er zijn altijd mensen zoals jij, zonder enige vorm van humor in hun lijf.
Dat geeft niets, maar laat anderen gewoon lekker lachen om dit soort opmerkingen.

Maarten(Palma de Mallorca)

Elk jaar hetzelfde hetzelfde bericht. Logisch…. Het is einde seizoen. Alles dicht op de toeristen plaatsen. April en mei begint het weer en in augustus lees je weer dat de werkeloosheid gedaald is. Zo gaat het elk jaar.

Evert

Zodra iets niet eenvoudig uitgelegd kan worden zoals de hoogte en toename of afname van de werkeloosheid, dan klopt er iets niet. Kijk, 1 + 1= 2, niet soms maar altijd.
In de VS wordt ook met werkeloosheids aantallen gegoocheld. Er zou grote afname van de werkeloosheid zijn. Het is maar net hoe dat berekend wordt: Amerikanen langer dan een jaar werkeloos en degenen die geen gebruik maken van een uitkering worden niet meegerekend. Dus daalt de werkeloosheid gestaag. Werkelijk?

Rob

Werkloosheid zo gestegen in Cataluña? Vreemd, zo’n groots land met een bijkans nóg grotere leider, de vrijwel overal bewonderde president Quim Torra . Kan haast niet waar zijn.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.