Niveau van het Engels in Spanje gedaald (2019)

Niveau van het Engels in Spanje gedaald
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Over het algemeen staan de Spanjaarden er niet om bekend dat ze uitstekend de buitenlandse talen beheersen. Vooral het Engels is niet de beste gesproken, geschreven en begrepen taal in Spanje en nu blijkt uit het EF EPI 2019 onderzoek ook nog eens dat het niveau Engels achteruit is gegaan in Spanje terwijl Nederland de eerste plaats van Zweden heeft overgenomen.

Spanje heeft de eer om ergens onderaan de lijst te staan op de 25e plaats (van de landen) binnen Europa terwijl het land wereldwijd op de 35e plaats staat (van de 100 landen). Het niveau van het Engels wordt door het onderzoek EF Education First omschreven als ‘nivel medio’ ofwel moderate en het land heeft 55,46 punten, een daling van 0,39 ten opzichte van de 55,85 in 2018. Sinds 2013 is het niveau Engels echter aan het dalen in Spanje (op 2015 na toen het licht steeg).

Regio’s

In Spanje wordt volgens het onderzoek het beste Engels gesproken in de autonome deelstaat Navarra gevolgd door de Comunidad de Madrid, Baskenland, Asturië, Aragón, Castilla-La Mancha, Catalonië, Cantabrië, Castilla y León, Galicië, Comunidad Valenciana, Andalusië, Murcia, Canarische Eilanden, Balearen, La Rioja en Extremadura.

Wat bij dit lijstje opvalt is dat het Engels in de meer toeristische delen van het land slechter is dan in die delen van het land die veel minder toeristisch zijn wat betreft buitenlandse vakantiegangers. Bij de steden zijn het Barcelona en Madrid die de beste punten weten te halen gevolgd door Zaragoza, Bilbao, Málaga, Valencia, Sevilla en Alicante.

Nederland en België

Op deze website is het mogelijk landen te vergelijken waarbij we dat gedaan hebben met Spanje en Nederland. Spanje staat op de 35e plaats wereldwijd met 55,46 punten en een medium niveau. Nederland heeft de 1e plaats, 770,27 punten en een ‘muy alto’ ofwel zeer hoog niveau Engels. Als we Spanje met België vergelijken staat België op de 13e plaats (2 plaatsen gezakt) met 63,09 punten en ook een zeer hoog niveau Engels.

Buurlanden

Terwijl Spanje dus wereldwijd op plaats 35 staat met 55,46 punten scoren de omliggende landen ook niet goed wat betreft het niveau Engels. Portugal komt er het beste vanaf met plaats 12 en 63,14 punten terwijl Frankrijk het iets beter doet dan Spanje met plaats 31 en 57,25 punten terwijl in Italië slechter Engels wordt gesproken met plaats 36 en 55,31 punten.

Top 10

De top 10 van landen binnen Europa waar (op Groot Brittannië na) het Engels het beste wordt gesproken is als volgt:

  1. Nederland – 70,27 punten
  2. Zweden – 68,74
  3. Noorwegen – 67,93
  4. Denemarken – 67,87
  5. Singapore- 66,82
  6. Zuid Afrika – 65,38
  7. Finland – 65,34
  8. Oostenrijk – 64,11
  9. Luxemburg – 64,03
  10. Duitsland – 63,77

Bekijk op deze website alle gegevens, grafieken en cijfers van het onderzoek en download het rapport HIER (PDF).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.