Verkiezingsdebat Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Verkiezingsdebat Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op maandagavond was er een verkiezingsdebat met de vijf partijleiders die op dit moment een vertegenwoordiging hebben in het Spaanse parlement. Terwijl Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciudadanos) en Pablo Iglesias (Unidas-Podemos) voor de tweede keer tegenover elkaar stonden dit jaar was de nieuwkomer Santiago Abascal (VOX) die dit keer wel mee mocht doen. De afwezige was Iñigo Errejón (Más País) die wel meedoet met de verkiezingen maar nog geen parlementaire vertegenwoordiging heeft.

Het debat werd georganiseerd door de RTVE maar werd ook op andere kanalen zoals Antena3 en La Sexta uitgezonden. Het 3 uur durende programma werd gemiddeld bekeken door 8,6 miljoen tv-kijkers maar op een bepaald moment waren er 17,3 miljoen tv-kijkers naar het debat aan het kijken op een van de 12 kanalen die het debat uit hebben gezonden. 

Het debat werd het meest gevolgd in Madrid en het minst in Catalonië waar men meer interesse heeft in de regionale politiek dan in de landelijke politici en politiek.

In het debat werd, zoals verwacht, de demissionaire premier Pedro Sánchez (PSOE) door alle partijen aangevallen maar wist hij zich staande te houden door plannen te presenteren voor de toekomst. Maar wat dit keer ook opviel was dat links tegen links (POSE en Unidas-Podemos) en rechts tegen rechts (PP, VOX, Ciudadanos) tekeer ging waarbij het verwijten en beschuldigingen over en weer vloog. 

Hieruit kan opgemaakt worden dat ook na de verkiezingen op 10 november de kans groot is dat er opnieuw een politieke blokkade zal plaatsvinden tenzij de partijen het uiteindelijk met elkaar eens kunnen worden.

Peilingen

Volgens de meest recente peiling van de krant El Pais zou de PSOE de verkiezingen winnen met 27,3% van de stemmen gevolgd door de PP met 21,2%, VOX met 13,7%, Unidas-Podemos met 12,4% en Ciudadanos met 8,3%.

Volgens de krant El Periódico zou de PSOE winnen met 27,7% gevolgd door de PP met 19,5%, VOX met 14,2%, Unidas-Podemos met 13,4% en Ciudadanos met 8%.

Het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) zou de PSOE de verkiezingen opnieuw weten te winnen met 30,2% van de stemmen (123-138 zetels) wat meer is dan de 28,9% bij de verkiezingen op 28 april (28A) dit jaar. De PP zou de tweede grote partij blijven met 17,2% van de stemmen (66-76 zetels) wat meer is dan de 16,8% van de stemmen op 28A.

Unidas-Podemos zou de derde grote partij worden met 14,4% van de stemmen (33-41 zetels) nagenoeg hetzelfde als bij de verkiezingen op 28A. Ciudadanos zou de vierde grote partij zijn met 13,6% van de stemmen (42-51 zetels) wat minder is dan de 16% bij de 28A verkiezingen. De extreemrechtse partij VOX zou iets meer stemmen krijgen en stijgen naar 11,9% (29-37 zetels) terwijl dat op 28A nog 10,3% was.

De peilingen zijn het op bepaalde vlakken wel met elkaar eens. De PSOE gaat de verkiezingen waarschijnlijk winnen. De PP is wat betreft stemmen aan het stijgen na de slechte resultaten bij de 28A verkiezing. VOX is aan het stijgen wat betreft stemmen terwijl Unidas-Podemos nagenoeg gelijk blijft. Ciudadanos is echter de grote verliezer want deze partij verliest in alle peilingen veel stemmen.

Ga naar de inhoud