Werkloosheid Spanje in oktober gestegen met 97.948 personen

123rf
Beeld: 123rf

MADRID – De dag na het belangrijke debat voor de parlementaire verkiezingen op 10 november aanstaande werden de cijfers bekend gemaakt wat betreft het aantal werklozen. Het gaat daarbij om de maandelijkse cijfers van de Seguridad Social waaruit blijkt dat oktober is afgesloten met een stijging van 97.948 werklozen, het slechtste resultaat in een oktobermaand sinds 2012.

Terwijl tijdens het tv-debat Pablo Casado (PP) zichzelf op de borst klopte omdat zijn partij er de afgelopen jaren in was geslaagd om het aantal werkenden te laten toenemen en het aantal werklozen te laten dalen, wist Albert Rivera (Ciudadanos) hem eraan te herinneren dat 9 van de 10 banen die gecreëerd zijn gezien kunnen worden als ‘contratos basura’ ofwel tijdelijke contracten van maanden, weken, dagen en soms zelfs uren.

In oktober bijvoorbeeld werden er 237.866 vaste contracten (contratos indefinidos) getekend maar was dat aantal bij de tijdelijke contracten (contratos temporales) maar liefst 1.986.891 contracten waarvan ook nog eens 37,8% slechts uit deeltijdbanen bestaan.

In de maand oktober is het aantal werklozen met 97.948 personen gestegen naar 3.177.659 werkzoekenden, aldus de gegevens van het Servicio Público de Empleo (SEPE), onderdeel van de Seguridad Social ofwel sociale zekerheid. Weliswaar is wat betreft het aantal nieuwe werklozen dit het slechtste resultaat sinds de oktober maand in 2012, toch is het aantal werklozen op het laagste niveau gekomen sinds 2008.

Het grootste aantal nieuwe werklozen was te merken in de horeca- en dienstensector ,met -60.638 personen, hieronder valt ook het toerisme. De grootste stijger was te merken in de onderwijssector omdat het begin van het schooljaar ervoor zorgde dat het aantal werkenden in deze sector (educación) steeg met 151.087 personen.

Het goede nieuws is dat het aantal geregistreerde personen die wel werk hebben ook op het hoogste aantal sinds 2002 is gekomen met 19.429.993 werkenden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

1
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Juan74

Echt heh, elke maand Oktober weer hetzelfde, natuurlijk heb je na de zomer weer meer werklozen, omdat de horeca mensen veelal alleen in de zomer nodig heeft, wel de extra mensen dan.
In 2 van de barren die we hebben, is dat niet anders, in de zomer is het nou eenmaal zo´n 12 weken lang enorm druk en daarvoor en daarna weer normaal.
4 tot 5 man extra in de zomer en daarna weer terug naar de normale bezetting

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.