Aantal bankfilialen sinds 2008 met de helft verminderd in Spanje

Aantal bankfilialen sinds 2008 met de helft verminderd in Spanje
Beeld: Caixabank / Twitter

Aantal bankfilialen sinds 2008 met de helft verminderd in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Daar waar je voor de economische crisis van 2008 op elke straathoek wel een of twee of meer bankfilialen zag in Spanje is dat tegenwoordig een heel ander beeld. Er zijn steeds minder bankfilialen te vinden en het aantal is in 12 jaar tijd zelfs met de helft verminderd. Als consequentie zijn er ook minder pinautomaten te vinden aangezien veel van de ‘cajeros automaticos’ gelegen waren in een bankkantoor.

Eind juni waren er 23.340 bankfilialen (oficinas bancarias) in Spanje wat 49% minder is dan de 45.662 bankfilialen die eind 2008 geregistreerd stonden in Spanje, aldus de gegevens van de Banco de España.

Het aantal bankfilialen is de afgelopen 12 jaar het meeste gedaald in Catalonië met een daling van 61%. In de Valencia regio daalde het aantal bankfilialen met 55% en in de Madrid regio met 52%. 

Gedurende het eerste half jaar in 2020 daalde het aantal bankfilialen met 511 waarvan 286 in het eerste kwartaal en 225 in het tweede kwartaal. In heel 2019 sloten in heel Spanje 2.160 bankfilialen terwijl dat in 2018 nog 1.309 gesloten bankkantoren was.

Alleen de bekende banken Santander, BBVA, Caixabank, Bankia en Sabadell hebben tussen januari en eind september al 769 bankfilialen gesloten. Dit geeft aan dat de banken steeds meer gefocust zijn op de digitaal bankieren en minder op de fysieke bankfilialen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.