In plaats van kerstbal een verlichte ‘menina’ in Madrid

In plaats van kerstbal een verlichte ‘menina’ in Madrid
Beeld: Ayuntamiento de Madrid

In plaats van kerstbal een verlichte ‘menina’ in Madrid

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de kerstperiode van 2019/2020 had de gemeente Madrid een min of meer strijd met de Galicische stad Vigo om de beste kerstverlichting te hebben waarbij beide steden een enorme kerstbal hadden die verlicht werd. Dit jaar heeft Madrid echter gekozen voor een 10 meter hoge verlichte ‘menina’ die op de Plaza de Colón wordt geïnstalleerd.

Nu zullen wellicht sommige lezers zich afvragen wat een ‘menina’ is. ‘Menina’ is Spaans voor hofdame en is een verwijzing naar het schilderij ‘Las Meninas’ van de Spaanse kunstschilder Diego Velázquez uit 1656 dat te zien is in het El Prado museum in de hoofdstad van Spanje.

De ‘Meninas’ zijn vaak in het straatbeeld van Madrid te zien en worden veelvuldig gebruikt als een symbool voor Madrid. Daarom heeft de gemeente dit jaar gekozen voor een 10 meter hoge en 7,5 meter brede verlichte ‘Menina’ van de kunstenaar Andrés Sardá.

De 1,3 ton zware kerst-Menina wordt verlicht door 37.720 led-lampen die de hofdame van Velázquez voorzien van speciale effecten. Daarbij geeft de gemeente aan dat het energieverbruik 7.100 W is wat te vergelijken is met drie haardrogers.

Ga naar de inhoud