Spanje heeft voor juni 2022 een waarschuwingssysteem zoals NL- en BE-Alert

Spanje heeft voor juni 2022 een waarschuwingssysteem zoals NL- en BE-Alert
Beeld: Freepik

Spanje heeft voor juni 2022 een waarschuwingssysteem zoals NL- en BE-Alert

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De naam is nog niet bekend en ook niet wanneer de Spaanse versie van het NL-Alert of BE-Alert systeem in werking zal treden in Spanje maar het gaat er komen voor juni 2022, tien jaar nadat het NL-Alert systeem in 2012 in Nederland werd gelanceerd. De Europese Commissie heeft al vaker opdracht gegeven om een soortgelijk calamiteiten berichtensysteem te lanceren in Spanje en het ultimatum is juni 2022.

Spanje heeft het bedrijf Everbridge de opdracht gegeven voor de ontwikkeling van een Spaans ‘Sistema Nacional de Alerta Pública’ zoals het Nederlandse NL-Alert en het Belgische BE-Alert. Everbrigde heeft de aanbesteding van het Spaanse systeem gewonnen omdat ze reeds een soortgelijk Cell Broadcast systeem hebben ontwikkeld voor onder andere het Verenigd Koninkrijk. In Spanje wordt direct samengewerkt met de mobiele telefoonproviders Telefonica (Movistar), Vodafone, Orange en MásMóvil zodat iedereen in Spanje via een SMS bericht gewaarschuwd kan worden.

Het calamiteiten berichtensysteem kan een succes zijn want Spanje is een van de Europese landen met de meeste smartphones per inwoners met 55% terwijl het Europese gemiddelde 46% is. Het aantal smartphones in Spanje is zelfs 96% hoger dan in de Verenigde Staten, Frankrijk of China, aldus Everbridge. Met hun systeem moet 99% van de bevolking bereikt kunnen worden in geval van een alarmsituatie.

Het NL-Alert systeem werd op 8 november 2012 landelijk in gebruik genomen in Nederland en werd daarna meerdere keren ingezet. Via dit systeem kan de overheid berichten versturen aan gebruikers van mobiele telefoons in een bepaald gebied via cell broadcast. In België werd in 2014 het BE-Alert systeem in gebruik genomen.

De free-to-air cell-broadcastberichten zijn door alle telefoons in bereik van een bepaalde (groep van) zendmasten te ontvangen als een soort radiobericht, waardoor NL- en BE-Alert ongevoelig zijn voor overbelasting op het mobieletelefonienetwerk en daarbij volledig anoniem zijn.

In Spanje heeft men landelijk gezien (nog) niet zo’n berichtensysteem en worden de meeste berichten via sociale media zoals Twitter verspreid. Maar natuurlijk heeft niet iedereen een Twitter-account en dus is dat systeem niet geschikt. De Protección Civil heeft ook middelen om bewoners van bepaalde gebieden te waarschuwen door middel van geluidssignalen zoals sirenes maar die staan niet overal in Spanje.

Maar ook in Spanje zal er een ES-Alerta (of andere naam) komen en dat moet het land zelfs voor juni 2022 in gebruik nemen, zoals de Europese Commissie eist. Ondertussen wordt er veel vergaderd tussen alle betrokken partijen zoals de overheid, het leger, de politie, de burgerwacht en de telefoonproviders. Maar op dit moment is dit systeem dus nog niet actief.

Maar op een nu nog onbekende datum voor juni 2022 zal ook het ES-Alert systeem in Spanje geactiveerd worden. Dat gebeurt onder leiding van twee Spaanse ministeries, Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital en het Ministerio del Interior als onderdeel van het ‘Plan para la Conectividad y las Infraestructuras digitales y el Plan de Recuperación’.

Ga naar de inhoud