Eerste vlucht van prototype luchttaxi-drone in Spanje vond plaats in Jaén

@UamUspace4 / twitter
Beeld: @UamUspace4 / twitter

Eerste vlucht van prototype luchttaxi-drone in Spanje vond plaats in Jaén

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

JAÉN – De technologie van de toekomst is niet zo ver weg meer. Na drones is er nu al sprake van een luchttaxi. Het centrum voor experimentele vluchten ‘Atlas’ in Villacarrillo (Jaén) heeft de eerste vrije vlucht van een luchttaxi uitgevoerd. Het voertuig is 100% Spaans en ontwikkeld door Umiles Next en Tecnalia. 

Er is nog veel onzeker over de toekomst van de luchttaxi, maar er wordt flink nagedacht over het mogelijke gebruik van het vliegtoestel. De bedoeling is dat het voertuig in stedelijke zones zal vliegen. Er is getest of het mogelijk is om verschillende onbemande voertuigen naast het prototype te laten vliegen om te zien of dit veilig is in een stedelijke omgeving. Bij het testen was ook een controleur van Enaire aanwezig; het overheidsbedrijf dat controle van alle vluchten in Spanje voor zijn rekening neemt. 

Het doel van de tests is dat de veiligheid van alle voertuigen in de lucht, zowel bemand als onbemand, gegarandeerd kan worden. Daarnaast moeten ze ook bijdragen aan de  ontwikkeling van de regelgeving. De tests worden uitgevoerd in het Europese U-Space systeem. Dit systeem ontwikkelt de integratie van drones in het luchtverkeer zoals wij dat al kennen. Het project wordt uitgevoerd in vier verschillende landen. 

In Spanje is het centrum Atlas in Villacarrilo de plek waar de ontwikkelingen worden getest. Deze tests worden ook gedaan met andere voertuigen voor stedelijke mobiliteit. Sommige van de voertuigen zullen bemand zijn, maar andere voertuigen zullen op afstand bediend worden. Het gaat om voertuigen die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Men hoopt dat de behaalde resultaten gebruikt kunnen worden in heel Europa.

De technici van Enaire leggen uit dat hun werk bestaat uit het bestuderen van de voordelen van het systeem U-Space in de lucht. Dit zal sommige processen die vandaag de dag nog handmatig worden uitgevoerd automatisch maken en het zal ook de reactietijd verbeteren. 

Het project wordt gefinancierd door Europese onderzoeksfondsen van Horizon 2020, de alliantie SESAR Joint Undertaking en het project van vier miljoen euro wordt geleid door Honeywell. 

Ga naar de inhoud