Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (33)

Casa Rodriquillo
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (33)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video.

De tweede ruimte in ons huis is zo goed als af en gaat dienst doen als kantoor annex receptie in onze B&B. Deze blog schrijven we niet -zoals voorheen gebruikelijk- op de bank maar vanachter een heus bureau met stoel. Het voelt zo fijn om in een ruimte te zijn en te werken zonder chaos en stof. Waar alle spulletjes een vaste plek hebben en dus direct te vinden zijn. Danielle heeft de oude meubels die nu in deze ruimte staan een nieuw jasje gegeven. De afgelopen twee jaar hebben we veel meubels verzameld en opgeslagen met als doel om deze te gaan gebruiken in ons huis. Nu is het moment gekomen dat ze één voor één tevoorschijn mogen komen en een plekje krijgen. De meubels hebben nog wel wat aandacht en liefde nodig. We repareren daar waar nodig is, ze krijgen een behandeling tegen houtworm en de meesten krijgen een vers laagje verf. Zo krijgen ze weer een nieuw leven bij ons in huis.

De renovatie van de trap is nog in volle gang. De traptreden en stootborden zijn klaar, maandag gaan ze verder met de leuning en balustrade. Het is bijna weer een veilige trap om overheen te lopen. Het tegelwerk vordert nog steeds gestaag, hiervan is de eindstreep in zicht aan het komen. We hebben 400 m2 aan tegelwerk op de wanden en de vloeren, een enorme klus die bijna klaar is. Nou ja klaar, er moet nog wel veel gevoegd worden. De volgende stap is dat we boven de slaapkamers en badkamers in orde gaan maken. Voegen, schilderen en badkamer afronden. We willen nu toch echt wel graag snel de B&B openen, dus nog even volle kracht vooruit…

Degene die in Spanje wonen zal het de afgelopen week niet zijn ontgaan. Allerheiligen (1 november) en  Allerzielen, (2 november) zijn hele belangrijke dagen in de landen waar het katholieke geloof nog zeer verweven is in de cultuur. 1 november is een officiële feestdag in Spanje en beide dagen worden dan ook voor het gemak op deze dag gevierd. Zoals de namen al doen vermoeden worden op deze dagen alle heiligen en alle overledenen herdacht. Vele Spanjaarden doen dit door bloemen te brengen naar de graven van de overledenen die dierbaar en belangrijk voor hen waren. Ze maken er zelfs een soort gezellig uitje van en brengen echt wel een poosje door op de begraafplaats. Dit alles is zo anders dan wat wij als Nederlanders gewend zijn en ook de begraafplaatsen zijn niet te vergelijken.

Vanwege deze feestdagen en om de buitenlanders de kans te geven om meer te weten te komen over hun nieuwe dorp, organiseerde de gemeente Pinoso een rondleiding over de begraafplaats. In het Nederlands gelukkig, want voor een rondleiding is ons Spaans nog niet goed genoeg. Er was veel interesse vanuit de Nederlandstalige gemeenschap en de rondleiding zat heel snel vol. Gelukkig konden wij ook nog mee. Wij vonden het een super interessante rondleiding. Met veel respect werden de gebruiken rondom het overlijden en het begraven uitgelegd, niets engs of luguber. Er werden bijzondere buurtbewoners uitgelicht. We hebben er veel van opgestoken. We kijken nu heel anders naar een Spaanse begraafplaats. Saludos Tom y Danielle

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud