Minderjarige aangehouden die zich voordeed als noodarts in Madrid

Minderjarige aangehouden die zich voordeed als noodarts in Madrid
Beeld: Doogie Howser / archief

Minderjarige aangehouden die zich voordeed als noodarts in Madrid

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is een minderjarige aangehouden in Madrid die zich voordeed als noodarts. De minderjarige had al het materiaal en het uniform om zich voor te kunnen doen als arts: stethoscoop, bloeddrukmeter en vooral heel veel ‘praatjes’ volgens bronnen van de politie, een Spaanse versie van het personage uit de Amerikaanse tachtiger jaren tv-serie Doogie Howser, M.D. 

De Spaanse nationale politie hield de jongen aan in de gemeente Móstoles in Madrid. Hij deed zich voor als medicus en deed huisbezoeken bij patiënten. Het ging zo ver dat hij zelfs een ambulancedienst in had gehuurd waarmee hij zich naar de woningen spoedde. De minderjarige belde de nooddiensten, identificeerde zich als dokter en vroeg of er een noodgeval gaande was. Als dit zo was, ging hij zelf ter plaatse. Naast de huisbezoeken heeft hij ook een keer een patiënt naar een medisch centrum gebracht, waar hij de opname van de patiënt verzocht. 

Dit alles gebeurde eind augustus. Agenten gingen samen met een arts naar het huis van een psychiatrisch patiënt. De politie observeerde daar dat de arts zich vreemd gedroeg, omdat hij op sommige momenten erg zelfverzekerd leek en op andere momenten duidelijk geen idee had wat hij moest doen. De agenten melden dit aan de zorgautoriteiten. Hier werd een onderzoek gestart om het individu te kunnen identificeren en om het gebeurde te kunnen achterhalen. Zo kwamen ze er achter dat de dokter een minderjarige was die geen enkele vorm van medische diplomering bezat. 

De politie kwam er ook achter dat de jongeman zelf een 24-uurs ambulance had ingehuurd, die hij gebruikte om bij noodgevallen te kunnen optreden. Dit deed hij met de gegevens van het verzorgingshuis waar zijn moeder werkt. Ook werd er ontdekt dat hij ten minste één keer een opname van een patiënt in het ziekenhuis had geregeld, nadat hij de zieke geholpen had en vervoerd had naar dat ziekenhuis. Daarnaast deed hij zich ook meerdere keren voor als politieagent naar de meldkamer, waarbij hij precies het jargon van een politieagent wist na te bootsen.  

Bronnen bevestigen dat de minderjarige de meldkamer van de nooddiensten ook afluisterde en dat hij zo op de hoogte was van sommige noodgevallen. Het is zorgwekkend dat de jongen niet eerder ontdekt is en dat hij alle benodigde documentatie voor dit soort interventies heeft kunnen vervalsen. Ook 112 is bezorgd over het feit dat hij toegang had tot de meldingen en ze laten weten dat ze geen enkele medewerker hebben die contact met hem heeft gehad bij een melding. 

De minderjarige is uiteindelijk aangehouden op grond van beroepsinbreuk. Hij mag zijn proces in vrijheid afwachten. Het is niet bekend of hier gevangenisstraf op staat, al zal dat niet van toepassing zijn omdat het om een minderjarige gaat.

Ga naar de inhoud