Spanje heeft 36 bevestigde vogelgriep-uitbraken en twee besmette mensen

Spanje heeft 36 bevestigde vogelgriep-uitbraken en twee besmette mensen
Beeld: Canva

Spanje heeft 36 bevestigde vogelgriep-uitbraken en twee besmette mensen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens het meest recente overzicht van de EFSA, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en het EU-referentielaboratorium zijn van juni tot en met september in Europa een ongekend aantal vogelgriepvirus (hoogpathogene aviaire influenza virus) detecties gemeld bij wilde en gedomesticeerde vogels. Ook in Spanje komt de vogelgriep voor maar veel minder dan in andere landen. Tot eind september zijn er in Spanje 36 uitbraken bekend. Spanje is wel het enige Europese land waar inmiddels twee personen besmet zijn geraakt met het vogelgriepvirus (H5N1), beiden in Castilla-La Mancha.

Frankrijk is het land dat het meeste te maken heeft met de vogelgriep met tot eind september 1.365 uitbraken gevolgd door Italië met 315 en Hongarije met 289 uitbraken. Nederland staat op de deze lijst met 51 uitbraken terwijl dat er 36 waren in Spanje en slechts 4 in België. 

Het merendeel van de meldingen over vogelgriep gaat volgens het EFSA over wilde vogels (710 meldingen) gevolgd door pluimveebedrijven (56) en vogels in gevangenschap (22). Het virus heeft broedkolonies voor zeevogels aan de Noord-Atlantische kust bereikt en veroorzaakte massale sterfte in vooral Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het lopende vogelgriep-seizoen heeft de grootste epidemie in Europa opgeleverd, met in totaal 2.467 uitbraken bij pluimvee en 47,7 miljoen vogels die in getroffen inrichtingen zijn geruimd. Daarnaast werden 187 detecties gemeld bij in gevangenschap levende vogels en werden 3.573 HPAI-gebeurtenissen geregistreerd bij wilde vogels. Het geografische bereik van de epidemie van dit jaar is ongekend, met gemelde gevallen variërend van de Svalbard-eilanden in Noorwegen tot Zuid-Portugal, en zo ver naar het oosten als Oekraïne, waardoor 37 Europese landen in totaal getroffen werden.

Laag risico voor mensen

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) concludeert dat het infectierisico voor de algemene menselijke populatie in Europa laag is. Voor beroepsmatig blootgestelde mensen is het risico gemiddeld. Het risico dat de mens besmet raakt door blootstelling aan besmette pluimveeproducten beschouwt het ECDC als verwaarloosbaar.

Toch heeft Spanje de Europese primeur door twee personen te hebben die besmet zijn geraakt met het vogelgriepvirus, zoals bevestigd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het gaat in beide gevallen om medewerkers van een pluimveebedrijf in Guadalajara, castilla-La mancha. De eerste bevestiging dat het virus was overgeslagen op de mens was eind september toen een 27-jarige werknemer positief getest werd op het H5N1-virus. Recent werd een tweede persoon bij hetzelfde pluimveebedrijf positief getest op het vogelgriepvirus.

Ga naar de inhoud