Groots opgezette tsunami-oefening in de Andalusische stad Chipiona

Groots opgezette tsunami-oefening in de Andalusische stad Chipiona
Beeld: AI-beeld / redactie

Groots opgezette tsunami-oefening in de Andalusische stad Chipiona

Op maandag 6 november organiseert het Instituut voor Milieu Hydrologie van de Universiteit van Cantabrië in samenwerking met het Spaanse Instituut voor Oceanografie (IEO) en het Spaanse Nationaal Geografisch Instituut een tsunami-oefening in de Andalusische stad Chipiona. De oefening, genaamd NeamWave23, vindt plaats een dag na de viering van de Internationale Dag van het Tsunamibewustzijn op 5 november.

Aan de oefening zullen landen uit de regio Noordoost-Atlantische Oceaan, het Middellandse Zeegebied en aangrenzende zeeën deelnemen, die bekend staat als de NEAM-regio. Spanje zal deelnemen aan deze oefening, die wordt beschouwd als de eerste op supranationaal, nationaal, autonoom en lokaal niveau. Het doel is om de voorbereiding te versterken en de inter-institutionele coördinatie op alle niveaus te verbeteren, in geval van mogelijke tsunami-evenementen.

Dit is niet de eerste keer dat er een internationale oefening van dit type in deze regio wordt gehouden. In feite vindt het NeamWave-programma elke twee jaar plaats en Spanje heeft twee keer deelgenomen, in 2017 en 2021.

Tijdens de oefening van dit jaar wordt een tsunami nagebootst die is veroorzaakt door een zeebeving ten zuidwesten van het Iberisch Schiereiland, zoals die in 1761 plaatsvond, met een momentmagnitude (Mw) van 8,5. Het NeamWave23-programma heeft als doel een tsunami van 8,7 tot 9,0 op de schaal van Richter na te bootsen die plaatsvond op de kusten van Cádiz en Huelva, als gevolg van de aardbeving waarvan het epicentrum in de Atlantische Oceaan lag, op enkele honderden kilometers van Lissabon. 

Deze tsunami had een wereldwijde impact. Er wordt geschat dat tussen de 60.000 en 100.000 mensen zijn omgekomen. In Spanje waren Cádiz en Huelva de zwaarst getroffen gebieden. De golven, die tussen de zes en 20 meter hoog waren, verwoestten talloze kustdorpen en steden.

De simulatieoefening van maandag is de eerste communicatie- en reactieoefening op tsunami’s in Spanje waarin actieve deelname van lokale gemeenschappen is bevorderd met als doel hen te betrekken bij het besluitvormingsproces om burgers voor te bereiden op de mogelijkheid van tsunami’s.

Ga naar de inhoud