Search
menu
Search

Spaans waarnemend premier krijgt steun van partij voor onderhandelingen regeringsvorming

Spaans waarnemend premier krijgt steun van partij voor onderhandelingen regeringsvorming
Beeld: @psoe / X

Spaans waarnemend premier krijgt steun van partij voor onderhandelingen regeringsvorming

De waarnemend premier Pedro Sánchez heeft zondag van meer dan 87 procent van de partijleden steun gekregen om verder te onderhandelen met SUMAR en andere partijen zoals ERC en Junts om een regering te vormen. Dat gebeurde op een dag dat de tegenhangers daarvan, zoals de PP en VOX partijen, aanwezig waren bij diverse bijeenkomsten tegen amnestie, want daar draait het nu nog om.

Het is al weken onrustig in politiek Spanje en dat komt door het vormen van een nieuwe regering na de laatste verkiezingen. De conservatieve Partido Popular (PP) wist deze te winnen met de meeste stemmen, maar kon niet genoeg steun in het parlement krijgen om een regering te vormen. Daarna is het de beurt aan de progressieve Partido Socialista Obrero Español (PSOE) partij om een regering te vormen. En dat kan de waarnemend premier, Pedro Sánchez, alleen voor elkaar krijgen met de steun van de Catalaanse separatistische partijen die veel eisen.

De PSOE heeft reeds akkoorden bereikt met diverse partijen waaronder het nieuwe Sumar en het Baskische PNV. Met de Catalaanse ERC is ook een akkoord bereikt, wat voor veel onrust heeft gezorgd. In dat akkoord staat namelijk het kwijtschelden van 15 miljard euro schuld van de regio Catalonië aan de Spaanse overheid, het overdragen van de Cercanias treinen aan Catalonië en een amnestiewet. Pedro Sánchez moet ook nog de steun van Junts van de naar België gevluchte Puigdemont krijgen, maar zijn het nog niet eens met de tekst in het akkoord over de amnestiewet.

Terwijl de PP en VOX fel tegen amnestie zijn en op meerdere dagen grote anti-amnestie bijeenkomsten hebben georganiseerd in Spaanse steden, heeft de PSOE aan haar partijleden gevraagd of Pedro Sánchez door moet gaan met onderhandelen. En die partijleden hebben met 87,13% de steun gegeven aan Sánchez, terwijl 11,83% tegen stemde.

De partijleden moesten een vraag beantwoorden: “¿Apoyas el acuerdo para formar un gobierno con Sumar y lograr el apoyo de otras formaciones políticas para alcanzar la mayoría necesaria?” ofwel “Steun je het akkoord om een regering te vormen met Sumar en steun te krijgen van andere politieke partijen om de vereiste meerderheid te bereiken?”

63,4% van de 172.600 partijleden heeft online of in een partijhuis gestemd waarbij 87,13% aangaf de onderhandelingen te steunen en 11,83% aangaf dat niet te doen.

Ga naar de inhoud