De kerststal van Valga in Galicië die de actualiteit laat zien

De kerststal van Valga in Galicië die de actualiteit laat zien
Beeld: Wikimedia

De kerststal van Valga in Galicië die de actualiteit laat zien

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – Je hebt kerststallen en kerststallen en dan heb je de ‘bélen’ van het dorp Valga in de provincie Pontevedra in Galicië, in het noordwesten van Spanje. Zoals de traditie zegt is de kerststal een religieuze voorstelling van de geboorte van Jezus Christus maar in Valga is het ook meteen een jaaroverzicht. Want in Valga kun je naast María, Jesús en de andere traditionele elementen ook politici, acteurs en actrices, zangers en zangeressen en andere persoonlijkheden zien die dit jaar in het nieuws waren.

Wat dat betreft is de kerststal van Valga in Galicië uniek. Zo uniek dat de afgelopen jaren de bezoekersaantallen enorm gegroeid zijn naar meer dan 40.000 personen in 2018. De organisatie hoopt dit jaar dat aantal te overbruggen en men heeft zelfs hoop op de titel Interés Turístico Nacional. Na de opening is het dit jaar in ieder geval alweer erg druk met zelfs busladingen uit de grote steden waaronder de kerststad Vigo en zelfs uit Portugal.

In de ‘Belén Artesanal en Movemento de Valga ’ zijn dit jaar o.a. de Catalaanse veroordeelde politici te zien, Puigdemont en Torra, de omarming tussen Sánchez en Iglesias, Albert Rivera met zijn nu zwangere vriendin en zangeres Malu, de in Spanje populaire Belén Esteban (gossip queen) en voetballer Sergio Ramos. Uiteraard hoort dit jaar ook het verplaatsen van het lichaam van Franco erbij … en dat alles met bewegende onderdelen.

Overigens heeft Galicië nog een bijzondere kerststal die anders is dan alle andere kerststallen. Het gaat om de ‘Belén electrónico de Begonte ’ in de provincie Lugo. Dit is echter een meer traditionele kerststal maar wel met elektronische elementen waardoor het een en ander beweegt.

Foto’s: Turismo de Rias Baixas

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.