Search
menu
Search

De kerststal van Valga in Galicië die de actualiteit laat zien

Oeps ... foto ontbreekt!

De kerststal van Valga in Galicië die de actualiteit laat zien

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – Je hebt kerststallen en kerststallen en dan heb je de ‘bélen’ van het dorp Valga in de provincie Pontevedra in Galicië, in het noordwesten van Spanje. Zoals de traditie zegt is de kerststal een religieuze voorstelling van de geboorte van Jezus Christus maar in Valga is het ook meteen een jaaroverzicht. Want in Valga kun je naast María, Jesús en de andere traditionele elementen ook politici, acteurs en actrices, zangers en zangeressen en andere persoonlijkheden zien die dit jaar in het nieuws waren.

Wat dat betreft is de kerststal van Valga in Galicië uniek. Zo uniek dat de afgelopen jaren de bezoekersaantallen enorm gegroeid zijn naar meer dan 40.000 personen in 2018. De organisatie hoopt dit jaar dat aantal te overbruggen en men heeft zelfs hoop op de titel Interés Turístico Nacional. Na de opening is het dit jaar in ieder geval alweer erg druk met zelfs busladingen uit de grote steden waaronder de kerststad Vigo en zelfs uit Portugal.

In de ‘Belén Artesanal en Movemento de Valga’ zijn dit jaar o.a. de Catalaanse veroordeelde politici te zien, Puigdemont en Torra, de omarming tussen Sánchez en Iglesias, Albert Rivera met zijn nu zwangere vriendin en zangeres Malu, de in Spanje populaire Belén Esteban (gossip queen) en voetballer Sergio Ramos. Uiteraard hoort dit jaar ook het verplaatsen van het lichaam van Franco erbij … en dat alles met bewegende onderdelen.

Overigens heeft Galicië nog een bijzondere kerststal die anders is dan alle andere kerststallen. Het gaat om de ‘Belén electrónico de Begonte’ in de provincie Lugo. Dit is echter een meer traditionele kerststal maar wel met elektronische elementen waardoor het een en ander beweegt.

Foto’s: Turismo de Rias Baixas

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?