Het wordt weer tijd voor de ‘batamanta’ in Spanje nu het kouder gaat worden

Amazon
Beeld: Amazon
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Ooit gehoord van de “batamanta”? Het is een item dat je niet overal zult vinden en niet overal verkocht wordt maar nu de winter eraan komt wordt het ook kouder in huis. Om op stookkosten te besparen kun je op de bank onder een deken gaan zitten in een huispak maar een andere mogelijkheid is de zogenaamde “batamanta”.

Eerst maar wat uitleg. De “batamanta” is niets meer of minder dan een deken met mouwen. In het Spaans bestaat ”batamanta” uit twee woorden te weten “bata” wat badjas is en “manta” wat deken is. Dat is de naam in Spanje maar wereldwijd kent men deze dekens als “snuggie” en in het Nederlands soms ook als “fleece deken met mouwen” zoals hier bij bol.com of bij de blokker.

“batamanta” is dus een deken met mouwen die gedragen wordt als een extra lange badjas met de opening aan de achterkant in plaats van de voorkant. Maar waar komt deze “batamanta” of “snuggie” vandaan?

Het verhaal van de “snuggie” begon ongeveer 10 jaar geleden in de Verenigde Staten waar deze deken met mouwen via de televisie verkoop aan werd geboden of als geschenk mee werd gegeven bij andere producten. Het duurde niet lang of de “snuggie” verscheen al snel in populaire series en praatprogramma’s en het werd een fenomeen.

Naast “snuggie” staat deze deken met mouwen ook bekend als: Snuggler, Doojo, Toasty Wrap en Slanket maar in Spanje dus als “batamanta”. In Spanje kwam deze warmtedeken in 2010 op de markt nadat de Catalaanse humorist Isaac Sánchez (Loulogio) een eigen reclame parodie maakte.

De “batamanta” verschijnt meestal in de herfst en winter in de kledingrekken bij de winkels in Spanje waarbij er veel verschillende kleuren, ontwerpen en materialen zijn. Er zijn ook bij Amazon “batamantas” te vinden zoals de traditionele, de deken met mouwen voor twee personen, de deken voor het bed met mouwen, deken met mouwen met oren, zeemermin stijl of superman, krokodil, haai etc. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Heb jij al een “batamanta” of een deken met mouwen voor op de bank tijdens de koude dagen in Spanje (of Nederland en België)? De “batamanta” van de redactie is ooit gekocht bij de Lidl in Spanje en is inmiddels in beslag genomen door de hond 😉

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.