Sevilla krijgt het hoofdkwartier van de nieuwe Spaanse ruimtevaartorganisatie

Sevilla krijgt het hoofdkwartier van de nieuwe Spaanse ruimtevaartorganisatie
Beeld: Canva

Sevilla krijgt het hoofdkwartier van de nieuwe Spaanse ruimtevaartorganisatie

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Tijdens de ministerraad op maandag heeft de Spaanse coalitieregering gekozen voor de stad Sevilla als het hoofdkwartier van de nieuwe Spaanse ruimtevaartorganisatie, ofwel het ’Agencia Espacial Española’. Sevilla was een van de 21 steden die zich als kandidaat hadden aangemeld en volgens de richtlijnen de beste kandidaat. A Coruña in Galicië huisvest het Agentschap voor Toezicht op Kunstmatige Intelligentie.

Als alles gaat zoals gepland zal de nieuwe Spaanse ruimtevaartorganisatie in het eerste trimester van 2023 operationeel zijn. Het zal gehuisvest zijn in het ‘Centro de Recursos Empresariales’, in de wijk San Jerónimo van Sevilla. Het ‘Agencia Espacial Española’ zal een oppervlakte van meer dan 3000 m² beslaan en een investering krijgen van 360 miljoen euro terwijl in heel Spanje 5860 personen direct of indirect voor het agentschap zullen werken.

De regering heeft onder andere voor Sevilla gekozen omdat het nieuwe agentschap op slechts twaalf minuten van het regionale vliegveld is gevestigd met verbinding naar Brussel, Amsterdam, Parijs, Rome, Frankfurt en Toulouse. Verder bevindt het agentschap zich op slechts vijftien minuten van het Santa Justa treinstation met onder andere hogesnelheidstrein verbindingen naar Madrid. Dit waren slechts twee van de vele voorwaarden waar de kandidaat-steden aan moesten voldoen.

De Andalusische hoofdstad heeft met deze keuze van de regering de andere kanshebbers achter zich gelaten. Deze waren: Cabanillas del Campo (Guadalajara), Cebreros (Ávila), Ciudad Real, Elche (Alicante), Estella-Lizarra (Navarra), Huelva, Jerez de la Frontera (Cádiz), L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Las Palmas de Gran Canaria/ Agüimes/San Bartolomé de Tirajana (Las Palmas), Puerto del Rosario (Las Palmas), León, Ourense, Palencia, Puertollano (Ciudad Real), San Javier (Murcia), Tenerife (Santa Cruz de Tenerife), Teruel, Tres Cantos (Madrid), Zamudio (Vizcaya) en Yebes (Guadalajara).

Tijdens de ministerraad is ook beslist dat A Coruña in Galicië het hoofdkwartier krijgt van het Agentschap voor Toezicht op Kunstmatige Intelligentie, ofwel ‘Agencia de Supervisión de la Inteligencia Artificial’. Voor dit hoofdkwartier waren nog eens dertien andere kandidaten, te weten Granada, Alicante, Ourense, Jerez de la Frontera, Salamanca, Segovia, Barcelona, Guadalajara, Leganés, Palma, Tenerife en Zaragoza.

Ga naar de inhoud