Een op de vijf Spanjaarden heeft te maken met geluidsoverlast wat invloed heeft op de gezondheid

Een op de vijf Spanjaarden heeft te maken met geluidsoverlast wat invloed heeft op de gezondheid
Beeld: 123rf

MADRID – Bijna 20% van de inwoners van Spanje heeft dagelijks te maken met geluidsoverlast wat van invloed is of kan zijn op de gezondheid. Dat valt te lezen in een onderzoek van de World Health Organization. Het wonen dichtbij grote wegen, vliegvelden of in het drukke centrum van een stad hebben op de lange duur invloed op de gezondheid en kan meer ziektes veroorzaken.

In Spanje wonen 9 miljoen mensen die dagelijks te maken hebben met geluidsoverlast wat op den duur van invloed zal zijn op de gezondheid van de personen. Steden als Vigo, Girona, Barcelona, Logroño, Madrid en Castellón worden genoemd als steden waar men veel te maken heeft met geluidsoverlast en waar men onder andere te maken heeft met slaapstoornissen, hart- en vaatziekten, dementie, stress, prikkelbaarheid en gehoorverlies.

Buiten het feit dat Spanje zo’n beetje het luidruchtigste volk van Europa is, heeft men in Spanje ook te maken met veel geluidsoverlast op straat en/of het werk. Te denken valt aan bouw- en schoonmaakwerkzaamheden, het auto- vlieg- en treinverkeer en de overlast van geluid op straat wat van alles en nog wat kan zijn.

Wat betreft het verkeer is de stad Alicante de plaats waar de meeste wegen te vinden zijn die geluidsoverlast veroorzaken, niet alleen overdag maar zelfs nog meer ‘s-nachts. Wat betreft vliegvelden is de stad Madrid waar de meeste mensen last hebben van het vliegveld Madrid-Barajas gevolgd door het vliegveld van Ibiza en Alicante-Elche.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

16
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Son

Dit is niet alleen in Spanje
Ook in Nederland of ander land kan je geluidsoverlast hebben
Ik woon rustig
Maar ga in Nederland maar eens in een flat wonen 🙄

Pedro

Dit doorgeschoten tijdperk zal zichzelf uit de wereld helpen door nieuwe goed doordachte voortstuwingstechnieken. De mentaliteit van al die herriemakers verandert ook. Omdat de omgeving op grote schaal dat eist door verandering van doen en denken. Deze veranderingen kan niemand tegenhouden , omdat het niet meer getolereerd wordt. De traagheid wordt veroorzaakt door oude fossiele gedachtegoed wat gebaseerd is op meer geld en niet op vooruitgang. Zielig en vooral erg dom en groot gebrek aan visie. Er bestaan gezonde apen en helaas ook krankzinnige zieke apen. Want zeg nu zelf kijk om je heen wat er in de wereld gebeurt… Lees verder »

martin-anoniem

Wat is NL dan toch een heerlijk rustig land. Het scheelt veel dat hier regels gelden.

Juan74

Het zou ook al helpen als men eens fatsoenlijke huizen en appartementen gaat bouwen. Dus MET isolatie. Dat kost tijdens de bouw maar een fractie meer en zorgt ervoor dat je niet meer hoort hoeveel klontjes suiker de buurman in zijn koffie doet. Ook zorgt het voor energie zuiniger huizen, makkelijker te verwarmen in de winter en koeler in de zomer. En waar vocht en schimmel in menig huis in Spanje ook zorgt voor een aanslag op de gezondheid, zal ook dit verholpen zijn als men domweg iets betere kwaliteit bouwt en stopt met de kartonnen dozen te bouwen! En… Lees verder »

Piet Paëlla

Juan74, klopt helemaal.
Wel lastig hoor, architecten gaan hun eigen gang hier, zonder zich écht te verdiepen in wat de toekomstige koper nou graag zou willen en de bouwondernemingen gebruiken altijd maar dezelfde, vaak poreuze materialen.
Ik heb tekeningen gezien bij “makelaars”, waar appartementen een keuken zouden krijgen die nog groter was dan de woonkamer….
En inderdaad, isolatie in de woningen kost niet veel meer.

Marianna

Laatste alinea, taalfout lagere school!
“En er kan nog altijd voldoende op goede huizen worden verdienT: Fout: het moet zijn: “Er kan worden verdienD, met een D.
“Hij verdienT is met een T, maar hij heeft verdienD is met een D.
Hulpbruggetje: “hij verdiende”. (je hoort een D)_ en: “hij werkte, (je hoort een T)
Je eigen taal goed leren is misschien ook een idee, succes. Mevr. M.L.Kerkmeester

Anoniem

Beste mensen. lawaai is niet weg te denken want het is er gewoon, op de ene plek wat meer als op de ander en met andere omstandigheden. Toch kunnen we zelf ook keuzes maken over de hoedanigheid dat het ons als individu beïnvloed. Kijk voor dat je ergens gaat wonen of verhuizen of op vakantie hoe het daar gesteld is met betrekking tot geluidsoverlast. Word er in jouw buurt gebouwd of iets verbouwd of onderhoudswerkzaamheden verricht kies dan een andere loop-rij route. Of zoals Mevr of Dhr R. Renson hier schrijft, oordopjes laten maken op maat, en zorg dat je… Lees verder »

Anoniem

U hebt zelf gekozen dat lawaai waar u woont dus LEEF ermee.

Piet Paëlla

Lawaai en herrie in Spanje was er en blijft er, maar het vuurwerk is niet van belang, dat is af-en-toe en je kan je daarop voorbereiden.
Ja men is luidruchtig in dit land, en als je dat niet bevalt blijf dan maar weg.
Het zou helpen als die geldgeile Spaanse gemeentes geen bouw-vergunningen meer geven op korte afstand van de spoorlijnen, vliegvelden, autobanen en verdere N-wegen.
Daarnaast zouden de bouw-ondernemers moeten worden verplicht om de ruimtes/lokalen met de juiste akoestiek te voorzien, zo ook de woningen mer de nodige geluids-isolatie te bouwen.

Anoniem

Paella, er is toch niemand die zegt dat ge daar moet gaan wonen ! In de gemeente Zaventem waren de gronden zo goedkoop dat ze als broodjes van de hand gingen en er werd lustig gebouwd om achteraf te komen klagen dat er teveel lawaai is van de vliegtuigen.

Rein

Wat ik mis is het onophoudelijke nachtelijke geblaf van honden.
Ik en met mij vele anderen worden hier horendol van en hebben slapeloze nachten. Een ramp.
Als je de hondeneigenaren erop aanspreekt, heb je gelijk ruzie.

Joske Vermeulen

Helemaal correct Rein !
Een massa honden (niet erg overigens want zelf zijn we ook dierenvrienden) in de wijk, maar als er 10 procent daarvan een opvoeding gekregen heeft zal het veel zijn ! Dag en nacht… irritant ! We denken aan zo’n ultrasoon zendertje aan te schaafen want het stopt nooit ! Maar je kan de dieren niet eens verwijten …’t zijn die baasjes zonder gezag die falen ! Die een halsband om doen misschien 🙂

Martin

Tja, dat weet je van te voren als je op de camino gaat wonen. Dáár, op de boerderijen en finca’s wonen veel honden die de boel bewaken.
In de stad of dorp heb je hier veel minder last van, dus een keuze kwestie.

Lucia

Op Ibiza kunnen de passagiers zo naar binnen kijken
in de flats, zó dicht vliegen ze er langs…

Anoniem

Kan niet missen…..bij elke gelegenheid gebruiken ze hier vuurwerk en dat het ganse jaar door.Al eens naar de Fallas in Valencia geweest ? Profiteer dan eens om de masclettas te aanschouwen………..10 minuutjes oor plezier vergeet dan niet Uw oorkleppen mee te nemen anders word het even langsgaan voor een oor apparaatje bij Specksavers…………

regine.renson@skynet.be

Ik woon ook in het Centrum van een stad en heb in een hoorcentrum oordopjes laten maken op maat om te slapen. Ik slaap nu heerlijk en ik kan ze niet meer missen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.