Europees Parlement erkent Junqueras als Europarlementariër

Europees Parlement erkent Junqueras als Europarlementariër
Beeld: Europa Press

Europees Parlement erkent Junqueras als Europarlementariër

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Europees Parlement (EP) heeft in een brief aangegeven dat zij zowel de op dit moment in de gevangenis verblijvende Oriol Junqueras als de naar België voor de Spaanse justitie gevluchte Carles Puigdemont en Toni Comin erkent als Europarlementariërs met de daarbij horende onschendbaarheid. Het EP verwacht alledrie de Catalaanse politici op 13 januari in het Europees Parlement. 

Afgelopen vrijdag oordeelde de Spaanse verkiezingsraad nog dat Junqueras in de gevangenis moet blijven en geen Europarlementariër kan zijn, een beslissing die nog door het Hooggerechtshof bevestigd of ontkend dient te worden. 

Het Europees Parlement neemt deze beslissing nadat eerder het Europees Hof al oordeelde dat Junqueras Europarlementariër moet zijn omdat hij door het Catalaanse volk gekozen werd bij de Europese verkiezingen.

Ondertussen heeft een Belgische rechter het Europees aanhoudingsbevel van de Spaanse rechter Llarena voor Puigdemont en Comin ontkend omdat beide Catalaanse politici onschendbaar zijn omdat ook zij Europarlementariërs zijn geworden en reeds in december hun voorlopige passen ophaalden.

Daarmee heeft de Spaanse justitie meerdere tegenslagen ontvangen vanuit Luxemburg en Brussel terwijl de separatisten vieren dat Europa hen steunt en spreken over echte gerechtigheid en geen valse gerechtigheid zoals in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.