Europees Parlement erkent Junqueras als Europarlementariër

Europees Parlement erkent Junqueras als Europarlementariër
Beeld: Europa Press

Europees Parlement erkent Junqueras als Europarlementariër

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Europees Parlement (EP) heeft in een brief aangegeven dat zij zowel de op dit moment in de gevangenis verblijvende Oriol Junqueras als de naar België voor de Spaanse justitie gevluchte Carles Puigdemont en Toni Comin erkent als Europarlementariërs met de daarbij horende onschendbaarheid. Het EP verwacht alledrie de Catalaanse politici op 13 januari in het Europees Parlement. 

Afgelopen vrijdag oordeelde de Spaanse verkiezingsraad nog dat Junqueras in de gevangenis moet blijven en geen Europarlementariër kan zijn, een beslissing die nog door het Hooggerechtshof bevestigd of ontkend dient te worden. 

Het Europees Parlement neemt deze beslissing nadat eerder het Europees Hof al oordeelde dat Junqueras Europarlementariër moet zijn omdat hij door het Catalaanse volk gekozen werd bij de Europese verkiezingen.

Ondertussen heeft een Belgische rechter het Europees aanhoudingsbevel van de Spaanse rechter Llarena voor Puigdemont en Comin ontkend omdat beide Catalaanse politici onschendbaar zijn omdat ook zij Europarlementariërs zijn geworden en reeds in december hun voorlopige passen ophaalden.

Daarmee heeft de Spaanse justitie meerdere tegenslagen ontvangen vanuit Luxemburg en Brussel terwijl de separatisten vieren dat Europa hen steunt en spreken over echte gerechtigheid en geen valse gerechtigheid zoals in Spanje.

Ga naar de inhoud