Buitenlanders kopen vanwege de pandemie minder woningen in Spanje

Buitenlanders kopen vanwege de pandemie minder woningen in Spanje

Buitenlanders kopen vanwege de pandemie minder woningen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanwege de pandemie en de reisrestricties hebben buitenlanders tot aan het derde kwartaal in 2020 minder woningen gekocht in Spanje. Er wordt gesproken over een afname van buitenlandse woning verkopen van meer dan 20%. Niet alleen de corona-pandemie heeft voor deze afname gezorgd maar ook de onderzekerheden over de Brexit aangezien met name de Britse woningkopers flink zijn gedaald maar nog steeds de grootste groep kopers zijn.

Tussen begin januari en eind september zijn er 36.850 woningen verkocht aan buitenlanders, aldus de voorlopige cijfers van het Colegio de Registradores. Ter vergelijking, in 2019 werden er alleen in de eerste negen maanden van dat jaar 47.150 woningen verkocht. 

Gedurende de eerste drie maanden van 2020 werden er nog 14.850 woningen verkocht aan buitenlanders, een daling van 7%. Maar tussen april en juni, middenin de eerste corona-golf met lockdowns, noodtoestanden etc. werden er slechts 8.000 woningen door buitenlanders gekocht, een daling van 46%.

Na het opheffen van de noodtoestand en nadat de grenzen weer open gingen stegen de woningverkopen aan buitenlanders ook. In het derde kwartaal stegen deze verkopen met 75% naar ongeveer 14.000 verkochte woningen wat echter nog steeds 7,5% minder is dan in dezelfde periode in 2019.

De definitieve cijfers over het hele jaar 2020 worden in februari bekend gemaakt door het Colegio de Registradores maar nu kan de conclusie al getrokken worden dat met name de Britse huizenkopers flink zijn gedaald. Maar de Britten zijn nog steeds de grootste groep buitenlandse woningkopers in Spanje.

Eerste kwartaal 2020

In het eerste kwartaal kochten de Britten 1.900 woningen wat 13,65% is van alle buitenlandse verkopen. Na de Britten staan de Fransen met 8,07%, Duitsers met 7,29%, Marokkanen met 6,28% en de Belgen met 5,88% op de lijst. De Nederlanders staan met een aandeel van 2,85% op de lijst in het eerste kwartaal. (PDF)

Tweede kwartaal 2020

In het tweede kwartaal kochten de Britten opnieuw 12,25% van de totale huizen verkopen aan buitenlanders gevolgd door de Duitsers met 7,18%, Roemenen met 6,90%, Fransen met 6,68%, Marokkanen met 6,40% en de Belgen met 5,78%. De Nederlanders waren goed voor 3,52% van de woningverkopen. (PDF)

Derde kwartaal 2020

In het derde kwartaal staan de Britten weer bovenaan de lijst met 13% van de totaal aantal verkochte woningen aan buitenlanders gevolgd door de Fransen met 8,05%, Duitsers met 7,65%, Marokkanen met 6,41% en Belgen met 6,26%. De Nederlanders staan met een aandeel van 3,21% op de lijst in het derde kwartaal. (PDF)

Regio’s

Als we kijken naar het rapport over het derde kwartaal van 2020 en de autonome regio’s waar de buitenlanders de meeste woningen kochten dan staan de Balearen eilanden bovenaan met 27,14% van de totale buitenlandse woningverkopen.

Na de Balearen eilanden staan de Canarische Eilanden op de lijst met een aandeel van 26,33% gevolgd door de Valencia regio met 24,11%, Murcia met 17,49%, Andalusië met 12,31%, Catalonië met 12,12%. La Rioja met 5,37% en Aragón met 5,02%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.