Winteruitverkoop Spanje begint met weinig klanten en gesloten winkels

Winteruitverkoop Spanje begint met weinig klanten en gesloten winkels
Beeld: Freepik

Winteruitverkoop Spanje begint met weinig klanten en gesloten winkels

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Traditiegetrouw begint op 7 januari na de Kerst en Driekoningen periode de winteruitverkoop in Spanje. Gedurende jaren waren er op de televisie beelden te zien van gestresste koopjesjagers die uren voor de deuren van de El Corte Inglés warenhuizen wachten om daarna als eerste naar binnen te kunnen. Maar dit jaar heeft de corona-pandemie ervoor gezorgd dat alles anders is.

De ‘rebajas de invierno’ beginnen traditiegetrouw na Driekoningen (Reyes Magos) op 7 januari en eindigen in Spanje ergens eind februari of half maart en soms zelfs nog later. Voor de winkeliers is de winterkorting periode een van de belangrijkste van het land waarbij de hoogste omzetten worden gemaakt.

Maar dit jaar zal de corona-pandemie van grote invloed zijn op de verkopen en het consumentengedrag. Op veel plaatsen zijn winkels gesloten, mogen winkelcentra niet open zijn en zijn er beperkingen voor winkels groter dan 400 vierkante meter terwijl consumenten de straat niet op mogen, winkels eerder moeten sluiten of men niet buiten de gemeentegrens mag komen. 

Daarnaast is er sprake van bepaalde maximale capaciteiten in winkels waardoor de drukke dagen en lange rijen bij de pashokjes en kass’as voorbij zijn.

Ondanks de tegenslagen en restricties worden net zoals bij de zomeruitverkoop (1 juni tot 31 augustus/half september) de ramen van winkels volgehangen met posters en borden met daarop de tekst ‘rebajas’ en de typische percentages tussen de 30% en 80%, afhankelijk van de weken.

Primeras & Segundas rebajas

Aangezien de uitverkoop in de wintermaanden en zomermaanden zo lang duurt, verdelen ze deze vaak in ‘primeras rebajas’ ofwel de eerste uitverkoop die meestal de eerste twee of drie weken zijn en de ‘segundas rebajas’ ofwel de tweede uitverkoop wat na de tweede of derde week plaatsvindt.

Andere kortingsperiodes

Naast de winteruitverkoop (7 januari tot eind februari/half maart) heeft Spanje ook een traditionele zomeruitverkoop (1 juli tot eind augustus/half september) en de laatste jaren ook steeds meer de andere kortingsdagen afkomstig uit het buitenland, de ‘Black Friday’ (rond 23 november) en ‘Cyber Monday’ (rond 26 november). De data van deze laatste twee Amerikaanse kortingsdagen hangen af van de thanksgiving.

Ga naar de inhoud