Roken op Spaanse stranden kan door gemeenten verboden worden

Roken op Spaanse stranden kan door gemeenten verboden worden
Beeld: Canva

Roken op Spaanse stranden kan door gemeenten verboden worden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In buitenlandse kranten was te lezen dat vanaf 2022 het roken op stranden in Spanje verboden is. Maar dat verhaal klopt maar gedeeltelijk want het verbod op roken heeft te maken met de nieuwe afvalwet of ‘ley de residuos’. In die wet staat namelijk dat gemeenten het roken op stranden kunnen verbieden, niet vanwege de rook waar andere strandgangers last van kunnen hebben of vanwege de gezondheid maar vanwege de peuken. 

Letterlijk staat in de afvalwet (PDF) vermeld: ‘… la posibilidad para los ayuntamientos de establecer limitaciones sobre fumar en las playas …’ ofwel ‘de mogelijkheid voor gemeenten om rookverboden op stranden vast te stellen’. Het is dus een mogelijkheid en geen landelijke regel die overal geldt in Spanje.

Het rookverbod is slechts een klein onderdeel van de afvalwet in Spanje waarin veel meer gemeld wordt zoals het massaal loslaten van ballonnen op stranden, het recyclen van plastic en een onderzoek naar het invoeren van een statiegeldsysteem (sistema de depósito, devolución y retorno de envases).

Er is dus geen algemeen nationaal rookverbod op stranden in Spanje deze zomer maar wel de mogelijkheid voor gemeenten om een rookverbod op lokaal niveau in te voeren. Dat is op zich niets nieuws want steeds meer gemeenten en regionale overheden hebben rookvrije stranden of ‘playas sin humo’. Het gaat in dit geval om stranden waar het niet is toegestaan een sigaret te roken omdat dit hinderlijk kan zijn voor andere strandgebruikers, schadelijk voor kinderen en de peuken de stranden vervuilen.  

In Spanje werd het eerste rookvrije strand in 2012 in het Galicische Baiona geopend waarna er tientallen volgden in Galicië waar nu 187 “playas sin humo” zijn. Maar er zijn veel meer rookvrije stranden in Spanje te vinden zoals in Andalusië (48 stranden en 50 zwembaden), Asturië (15 stranden), Balearen (12), Canarische Eilanden (41), Cantabrië (alle stranden, 96), Catalonië (13), Valencia regio (91), Murcia regio (12), Baskenland (8). Bekijk alle rookvrije stranden in Spanje op DEZE WEBSITE. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.