Voel je in het ‘Wilde Westen’ in de dunbevolkte regio Aragón

Voel je in het ‘Wilde Westen’ in de dunbevolkte regio Aragón
Beeld: Cardiel / Canva

Voel je in het ‘Wilde Westen’ in de dunbevolkte regio Aragón

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Dat er in Spanje heel wat Spaghettiwestern films opgenomen werden, is gekend. De meeste mensen denken dan aan een film als ‘Lawrence of Arabia’, opgenomen in de Tabernas woestijn in de provincie Almería. Ook de autonome regio Aragón vormde echter het decor van een paar van dergelijke films.

Aragón is een land van cinema. Clint Eastwood heeft er dan wel nooit een film gedraaid, maar wel was er Fernando Sancho, een grote held van de spaghettiwesterns, afkomstig uit Zaragoza. Vaak deed hij dat onder het goedkeurende oog van bekende regisseurs als Ignacio F. Inquino of de gebroeders Balcázar.

Het gebied rond de Monegros woestijn in de provincie Huesca is een goed voorbeeld. De grote rotsformaties en verticale wanden in de buurt van Alberuela de Tubo trekken jaarlijks veel wandelaars, en ook het nabije Castejón de Monegros is een populaire bestemming. Hier worden naast films ook heel wat reclamespotjes opgenomen. Welke Spanjaard kent het droge landschap niet van een spotje voor auto’s of parfum, of zelfs van de langspeelfilm ‘Miau’ van de Spaanse regisseur Ignacio Estaregui?

Ook in de buurt van Fraga, in het dorpje Cardiel, zijn nog overblijfselen van wat ooit het grootste openlucht decor was voor de Spaanse ‘Western’ industrie. Tussen 1965 en 1972 werden er bijna 30 films opgenomen die zich zogezegd in de Verenigde Staten afspeelden, met de broers Balcázar als sleutelfiguren. In dorpen als , Morata de Jiloca of Cervera de la Cañada is weinig verbeelding nodig om je in te beelden hoe cowboys en indianen elkaar te paard te lijf gaan.

Liefhebbers van woestijnlandschappen en Spaghettiwesterns hoeven dus zelfs niet per se helemaal af te zakken tot in het verre Andalusië. Ook in het dunbevolkte Aragón is er op dat vlak heel wat te ontdekken.

Ga naar de inhoud