Byzantijnse begraafplaats met slachtoffers van ‘Justinianus pest-pandemie’ ontdekt in Alicante

Byzantijnse begraafplaats met slachtoffers van ‘Justinianus pest-pandemie’ ontdekt in Alicante
Beeld: YouTube / screenshot

Byzantijnse begraafplaats met slachtoffers van ‘Justinianus pest-pandemie’ ontdekt in Alicante

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Er is een begraafplaats uit de zesde eeuw ontdekt in Alicante. Deze tijd wordt ook wel de Byzantijnse tijd genoemd in Spanje. De begraafplaats ligt aan de oevers van de rivier Segura in Rojales (Alicante). Het is het oudste overblijfsel uit de eerste gedocumenteerde wereldwijde pandemie die ook wel Pest van Justinianus genoemd werd. Er zijn dertig graftombes gevonden. 

Met gebruik van koolstof-14 is de begraafplaats gedateerd van tussen de zesde eeuw en begin zevende eeuw. Hij is gelegen in een fossiele duin en de opgraving is deel van een serie opgravingen die wordt uitgevoerd door het archeologisch museum van Alicante. Ook het instituut Max Plank uit Jena (Duitsland) en Susana Gómez Gonzáles van de Universiteit van León werken mee. 

Er zijn tot nu toe 62 verschillende skeletten opgegraven die verdeeld waren over 30 tombes. De data komen overeen met de eerste uitbraak van de pest die is vernoemd naar Justinianus I van het Oost-Romeinse rijk. Deze pandemie heeft tussen de 25 en de 50 miljoen slachtoffers gemaakt in de toen bekende wereld rond de Middellandse Zee. 

De vondst van de begraafplaats is bijzonder omdat het de eerste keer is dat er slachtoffers van die pandemie gevonden worden aan de westkant van de Middellandse Zee. Dit laat ons weten dat de pest zich nog verder had verspreid dan gedacht en dat deze zeker weten op zijn minst tot aan het zuiden van Alicante was gekomen. 

Een andere reden dat de begraafplaats bijzonder is, is dat de doden op een emotionele manier zijn begraven. Ze werden in familieverband begraven en waar het kon waren zelfs armen van ouders om kinderen heen gelegd. Een voorbeeld hiervan is een tombe waarin een volwassene van tussen de 20 en de 25 jaar samen met een kind van 6 jaar begraven ligt. Ook is er een jong persoon die een baby in de armen houdt en er is een ander graf waarbij vier kinderen van tussen de acht en tien jaar samen begraven liggen. Er zijn vele jonge mensen begraven, waaruit de conclusie getrokken kan worden dat de doden werden veroorzaakt door een besmettelijke ziekte.

Ga naar de inhoud