Illegaal feest in Granada is voorbij, maar van de buurtbewoners mogen de feestvierders terugkomen

Illegaal feest in Granada is voorbij, maar van de buurtbewoners mogen de feestvierders terugkomen
Beeld: YouTube / screenschot

Illegaal feest in Granada is voorbij, maar van de buurtbewoners mogen de feestvierders terugkomen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA -Zes dagen lang duurde het illegale nieuwjaarsfeest in de gemeente La Peza in de provincie Granada uiteindelijk. De feestvierders druipen langzaamaan af om hun roes uit te slapen. Bij de omwonenden laten ze echter een goede indruk achter. “Laat ze volgend jaar maar terugkeren!”. Bij het illegaal feest waren ook veel Nederlanders aanwezig.

Van het een op het andere moment zag de kleine gemeente La Peza (1000 inwoners) hoe een invasie feestvierders het dorp overspoelde. Op 30 december begon een illegale nieuwjaarsrace die zes dagen lang voor luide muziek zorgde en in heel Spanje in de gaten werd gehouden. De politie besloot dat een ontruiming meer risico’s inhield dan het feest te laten verder gaan. Uiteindelijk duurde het zes dagen tot de er een einde aan het feest kwam.

Voor de buurtbewoners was het feest een grote verrassing. Op een braakliggend terrein verschenen op een mum van tijd een paar podia, bars, winkels en zelfs ovens om pizza in te bakken. “Ik vond het een geweldig feest, hopelijk komen ze volgend jaar terug.”, vertelde een van hen die zelf drie dagen in de massa doorbracht.

Ook Rubén kwam vanuit een nabijgelegen dorp op het rumoer af. Ook al moest hij door de vele wagens 50 minuten stappen van bij de dichtste parkeerplaats, vond hij het gebeuren de moeite waard. “Wanneer je aankomt, vergeet je alles, de mensen zijn heel vriendelijk en de sfeer is top. Het lijkt wel een film”, vertelt hij enthousiast.

Ook bij de dorpsbewoners die niet op het feest waren, klinkt optimisme. Op wat verkeersproblemen na zorgden de jongeren voor weinig overlast. De muziek klonk ver genoeg om niet te storen.

Ondanks dat alles hoopt burgemeester Fernando Álvarez dat “zoiets niet opnieuw gebeurt”. Uiteindelijk ging het om een illegaal feest zonder vergunning. Wie in La Peza iets wil organiseren, dient daarvoor de correcte aanvraag in te dienen. Toch was zelfs de burgemeester onder de indruk. “Ik geef toe dat het feest binnen haar illegaliteit goed georganiseerd was”.

Woensdag eindigde het feest, maar nog steeds zijn er mensen aan het vertrekken. Volgens de Guardia Civil kwamen in totaal tussen de 4000 en 5000 mensen langs.

Ga naar de inhoud