Spaanse Policia Nacional en Guardia Civil krijgen nieuwe dienstwapens

Spaanse Policia Nacional en Guardia Civil krijgen nieuwe dienstwapens
Beeld: Canva

Spaanse Policia Nacional en Guardia Civil krijgen nieuwe dienstwapens

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De agenten van de twee Spaanse politie eenheden Policia Nacional en Guardia Civil krijgen nieuwe dienstwapens. Het gaat om twee verschillende pistolen in verschillende prijscategorieën waar enige discussie over is. De agenten van de Policia Nacional krijgen de prestigieuze Oostenrijkse Glock-pistolen terwijl de Guardia Civil agenten pistolen van het goedkopere Israëlische type Ramon krijgen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nieuwe pistolen gekocht die als dienstwapen zullen dienen voor agenten van de Policia Nacional en Guardia Civil. In totaal werd 2 miljoen euro uitgegeven aan 9216 pistolen van het type Ramon terwijl de Nationale Politie voor 1,2 miljoen euro 2976 pistolen van het merk Glock heeft gekocht.

De Ramon-pistolen komen uit de fabriek van EMTAN in Israël en worden gezien als een goedkope kopie van de Glock-pistolen die in Oostenrijk gemaakt worden. De Ramon-pistolen zijn voor 269 euro per stuk gekocht terwijl de Glock-pistolen een prijs van 306 euro per stuk hebben. Er is echter een verschil in kwaliteit van de materialen en daarnaast zegt men dat de Ramon-pistolen af en toe niet goed functioneren.

Policia Nacional  

De Policia Nacional krijgt 2976 nieuwe Glock 43X pistolen die vooral bedoeld zijn voor de agenten die in burgerkleding werken. Het gaat om compacte pistolen die beter te verstoppen zijn onder de kleding. In totaal geeft het ministerie van Binnenlandse Zaken 1,2 miljoen euro uit aan deze pistolen.

De Glock 43X is een zeer nauwkeurig 9x19mm kaliber supercompact wapen. Het heeft een korte, compacte loop en een veelzijdige handgreep van klein en handig formaat. Het pistool beschikt over een 10-schots magazijn, sleuven aan de voorkant en een ingelijst beverstaartontwerp. Hij weegt inclusief (leeg) oplader 530 gram en heeft als afmetingen 165 mm lang bij 28 mm breed en 128 mm hoog.

glock
Beeld: Glock

Guardia Civil

De Guardia Civil krijgt de beschikking over 9216 pistolen van het type Ramon. In totaal kost dit iets meer dan 2 miljoen euro. Het Ramon type wordt gezien als een goedkope versie van de Glock, maar met als verschil dat deze soms hapert. Deskundige schutters van de Guardia Civil bevestigen dat er pistolen zijn die van elke 20 patronen 2 onderbrekingen vertonen, dat betekent 10% mislukte schoten. Aan de andere kant zegt de wapendienst van de Guardia Civil dat slechts 1 op de 1000 schoten onderbrekingen vertoont.

Het Israëlische Ramon-pistool heeft een ontwerp dat bijna identiek is aan dat van de mythische Oostenrijkse Glock 19 van de derde en vierde generatie die door veel agenten van de Spaanse Policia Nacional worden gebruikt. Naast de afmetingen van 18,3 centimeter lang, 12,9 cm hoog en 3,2 op het breedste punt en de vorm van het wapen (de greep) en met een ergonomische vorm voor de vingers, de lay-out knop en de schuifknop is het Israëlische pistool praktisch identiek aan het Oostenrijkse pistool. Het Ramon-pistool is gemaakt van polymeer en staal en weegt 630 gram wat 100 gram meer is dan de Glock 43X. Er kunnen 15 tot 17 kogels in het magazijn.

ramon
Beeld: EMTAN
Ga naar de inhoud