Gemeente Madrid onder vuur om blackface video tijdens Driekoningen

Gemeente Madrid onder vuur om blackface video tijdens Driekoningen
Beeld: YouTube / screenshot

Gemeente Madrid onder vuur om blackface video tijdens Driekoningen

De gemeente Madrid heeft de woede over zich heen gekregen nadat een witte acteur in blackface en met een slecht accent de rol van de zwarte koning Balthasar speelde in persoonlijke video’s voor kinderen ter gelegenheid van Driekoningen. Hoewel de gemeente beweert dat het om een vergissing ging, eisen critici en politici maatregelen tegen deze racistische daad. Onderaan dit artikel staat de video.

Yeiyeba, het bedrijf dat de video produceerde, bood zijn verontschuldigingen aan en zei dat er nooit de intentie was om iemand vanwege huidskleur of etniciteit belachelijk te maken of te kleineren. Ze namen alle verantwoordelijkheid op zich en ontsloegen het district Chamartín en de gemeente Madrid van enige betrokkenheid.

Volgens het bedrijf werd de deadline voor het opnemen en verzenden van de videoboodschappen verkort tot slechts vier dagen vanwege de late verlenging van de aanvraagperiode. Dit zou de reden zijn dat ze uiteindelijk een niet-zwarte acteur inzetten als Balthasar. Het bedrijf zegt dat twee van de oorspronkelijke zwarte acteurs die Balthasar zouden spelen, ziek werden met covid-19.

De gemeente Madrid ontkent enige betrokkenheid en geeft alle schuld aan het productiebedrijf. Ze zeggen dat ze van het bedrijf eisen dat het zijn verantwoordelijkheid neemt en verontschuldigingen aanbiedt aan de families die de racistische video ontvingen.

Yeiyeba zegt dat het diepgaand onderzoek zal doen naar hoe dit heeft kunnen gebeuren en maatregelen zal nemen om herhaling te voorkomen. Het bedrijf belooft ook de getroffen families persoonlijk om verontschuldiging te vragen.

Politieke oppositiepartijen in Madrid eisen echter dat de gemeente verantwoordelijkheid neemt. De socialistische oppositiepartij PSOE zegt een motie van wantrouwen in te dienen tegen het district Chamartín vanwege de video.

Volgens PSOE en ook Más Madrid is het gebruik van blackface nooit acceptabel, zelfs niet per ongeluk. Ze noemen het een racistische en onfatsoenlijke daad dat de gemeente Madrid dit soort campagnes voert, zeker wanneer betaald met belastinggeld.

De socialisten wijzen erop dat dit niet de eerste keer is dat een zwarte koning Balthasar racistisch behandeld wordt in Madrid. Eerder plaatste de gemeente al eens posters met drie witte koningen zonder Balthasar erbij. Er moet nu echt actie ondernomen worden, vinden ze.

Ga naar de inhoud