Search
menu
Search

Spanje viert de 40ste verjaardag van het bekende toeristische logo van Miró

Spanje viert de 40ste verjaardag van het bekende toeristische logo van Miró
Beeld: via canva.com & wikipedia

Spanje viert de 40ste verjaardag van het bekende toeristische logo van Miró

Spanje is een van de populairste toeristische bestemmingen ter wereld. Voor de pandemie, in 2019, bezochten meer dan 83 miljoen toeristen het land en 2023 zal waarschijnlijk afsluiten met meer internationale toeristen. Een van de redenen voor de populariteit van Spanje als toeristische bestemming is het logo van de Catalaanse kunstenaar Joan Miró, dat bestaat uit een gestileerde zon en wereldwijd bekend en herkenbaar is. In dit artikel bespreken we de geschiedenis van het logo en laten we zien hoe het is uitgegroeid tot een van de succesvolste toeristische logo’s ter wereld dat alweer 40 jaar gebruikt wordt.

Het logo van Turespaña werd in 1983 ‘ontworpen’ door de kunstenaar Joan Miró. Het logo bestaat uit een gestileerde zon met daarin de kleuren van de Spaanse vlag. Het logo is eenvoudig en herkenbaar, maar het is ook erg effectief. Het logo wordt wereldwijd gebruikt om Spanje te promoten als toeristische bestemming.

Het logo van Turespaña heeft verschillende betekenissen. De zon is een symbool van vrolijkheid, warmte en geluk. De kleuren van de Spaanse vlag vertegenwoordigen de verschillende regio’s van Spanje. Het logo is een positief en uitnodigend beeld dat Spanje op een aantrekkelijke manier promoot.

Het logo van Turespaña wordt gebruikt in alle promotiemateriaal van het nationale toerismebureau. Het logo is te zien op billboards, brochures, posters en websites. Het logo wordt ook gebruikt in advertenties op televisie, radio en in tijdschriften. Het logo is een belangrijk onderdeel van de branding van Spanje als toeristische bestemming.

Detail is dat de kunstenaar Joan Miró in 1983 de opdracht kreeg om zijn logo te ontwerpen en dat hij datzelfde jaar overleed. De verantwoordelijke afdeling van Toerisme stuurde een verzoek naar Dalí, Miró en Tapies en geen van de kunstenaars antwoordde daarop. Uiteindelijk wist men op Mallorca contact te leggen met Miró, die toen al een slechte gezondheid had, maar besloot toe te staan dat onderdelen van zijn eerdere kunstwerken gebruikt werden voor een nieuw logo.

De zon is afkomstig van een eerdere kunstshow in de VS en de letters komen van het logo dat Miró maakte voor het WK voetbal dat in 1982 in Spanje plaatsvond. Zo ontstond een nieuwe Miró kunstwerk en het inmiddels bekende logo, waar Miró overigens geen geld voor wilde hebben.

Het nu bekende logo werd in 1984 voor het eerst gebruikt in een toeristische campagne met de slogan “Spain everything under the sun”. Het was voor Spanje ook meteen de eerste internationale toeristische campagne.

Het logo van Turespaña is inmiddels 40 jaar in gebruik. In die tijd is het logo nauwelijks veranderd. Dit zorgt voor consistentie in de branding van Spanje als toeristische bestemming. Toeristen weten wat ze kunnen verwachten als ze Spanje bezoeken. Dit maakt het logo zeer effectief voor het promoten van het land als toeristische bestemming.

Ga naar de inhoud