Search
menu
Search

Drie maanden winteruitverkoop begonnen in de winkels in Spanje

Drie maanden winteruitverkoop begonnen in de winkels in Spanje
Beeld: Canva

Drie maanden winteruitverkoop begonnen in de winkels in Spanje

De traditionele winteruitverkoop begint op zondag 7 januari officieel, maar in veel gevallen zul je moeten wachten tot maandag 8 januari als de winkels opengaan. Vanaf die datum tot half of eind maart is het mogelijk veel goedkoper de winter, lente en zomerkleding te kopen in Spanje met kortingen die beginnen bij 40 of 50 procent en uiteindelijk oplopen tot 70 en zelfs 80 procent.

Het was vroeger heel normaal om in de tv-journaals beelden te zien van ongeduldige mensen die na het openen van de deur de El Corte Inglés bestormden bij de start van de ‘rebajas de invierno’. Die beelden zijn niet meer op de televisie en ook niet in het straatbeeld te zien. Dat wil echter niet zeggen dat veel personen nerveus wachten op de start van de winteruitverkoop. 

Sinds 2012 heeft de regering de kortingsperiodes vrijgegeven waarna winkeliers in principe het hele jaar door uitverkoop kunnen hebben wat de traditie van ‘rebajas de verano’ en ‘rebajas de invierno’ een beetje heeft doen verdwijnen. Daarbij is het ook zo dat de verkopen op internet steeds populairder zijn geworden waardoor je tijdens de uitverkoop eigenlijk niet meer uit de luie stoel hoeft te komen en alles netjes wordt thuisbezorgd.

Terwijl de zomeruitverkoop normaal gesproken plaatsvindt van 1 juni tot en met 31 augustus of half september, is dat bij de winteruitverkoop van 7 januari tot en met half of eind maart. Voor de winkeliers is de winteruitverkoop een van de belangrijkste van het land waarbij de hoogste omzetten worden gemaakt. Dit jaar zorgt het warme en aangename lenteweer op veel plaatsen er echter voor dat er niet veel vraag is naar winterkleding en accessoires zoals sjaals, petten, mutsen en handschoenen.

Primeras & Segundas rebajas

Omdat de uitverkoop in de wintermaanden en zomermaanden zo lang duurt, verdelen ze deze vaak in ‘primeras rebajas’ ofwel de eerste uitverkoop die meestal de eerste twee of drie weken zijn en de ‘segundas rebajas’ ofwel de tweede uitverkoop wat na de tweede of derde week plaatsvindt. Elke periode gaat vaak gepaard met speciale kortingen van 40% tot en met 80% tegen het einde van de winteruitverkoop.

Andere kortingsperiodes

Naast de winteruitverkoop (7 januari tot eind februari/half maart) heeft Spanje ook een traditionele zomeruitverkoop (1 juli tot eind augustus/half september) en de laatste jaren ook steeds meer de andere kortingsdagen afkomstig uit het buitenland, de ‘Black Friday’ (rond 23 november) en ‘Cyber Monday’ (rond 26 november). De data van deze laatste twee Amerikaanse kortingsdagen hangen af van Thanksgiving.

Ga naar de inhoud