Het eeuwenoude liefdesverhaal en het ontstaan van de naam Alicante

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Valentijnsdag zit eraan te komen en iedereen denkt dan aan hun/haar geliefde. Daarnaast zijn er vele legenden en verhalen zoals natuurlijk Romeo en Juliet in Verona (Italië), in Portugal Inés en Pedro en in Spanje de geliefden Isabel en Diego van Teruel (Aragón). Maar ook in de stad Alicante heeft een triest liefdesverhaal plaatsgevonden, in dit geval ten tijde van de Moorse overheersing waarbij een prins (califa), prinses en een gewone christen jongen zijn betrokken.

In de burcht van Alicante, nu het “Castillo de Santa Barbara”, woonde ooit een Moorse prins (califa) met zijn mooie dochter Cántara. Alle jongens waren verliefd op deze mooie dame maar er waren er twee, Aly en Almanzor die stapelverliefd waren en er alles voor over hadden om te trouwen met de prinses Cántara. De califa had door dat hij een liefde tussen zijn dochter en een van de jongens niet kon voorkomen en dus zorgde hij ervoor dat degene die een uitdaging zou overwinnen en hem iets unieks zou brengen, de hand van de prinses zou mogen vragen.

Aly en Almanzor accepteerden deze uitdaging waarbij Almanzor beloofde naar de Indiën te reizen en diverse boten gevuld met kruiden terug zou brengen. Aly was echter wat luier en beloofde de califa “groen water” uit de rivier Tibi te geven, op die manier zou Aly dichter bij de prinses kunnen zijn en stiekem haar hart veroveren. Aly was inderdaad lui want hij deed niet echt wat hij moest doen maar begon met het schrijven van gedichten en poëzie om zo de prinses voor zich te winnen. Dat lukte uiteraard en de prinses had haar keuze gemaakt, zij wilde trouwen met de romantische Aly.

Toen Almanzor echter in de haven van Alicante na enkele maanden terugkeerde met de boten gevuld met specerijen en kruiden, deed de califa wat hij had beloofd en stemde hij hem toe met zijn dochter te trouwen. De andere gegadigde Aly was zo ontdaan van dit nieuws dat hij vanaf een rots naar beneden sprong en zelfmoord pleegde. Volgens de legende is daar nu het meer van Tibi ontstaan. De prinses Cántara was zo triest van de dood van haar geliefde dat ook zij besloot van de San Julián rots naar beneden te springen. Die rots staat nu bekend als “salto de la reina mora”.

Het duurde echter niet lang of de califa, de vader van de overleden prinses, was zo ontdaan van de dood van zijn dochter dat hij uit triestheid overleed. De legende zegt dat zijn gezicht nu te zien is in de Monte Benacantil, de rots die nu bekend staat als “cara del moro” waarop het kasteel Castillo de Santa Barbara hoog boven de stad Alicante staat.

Deze legende heeft tevens voor de naam van Alicante gezorgd, te weten “Aly” en “Cántara” samengevoegd tot AliCante.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.