skip to Main Content
De helft van de Spaanse dorpen is met uitsterven bedreigd

De helft van de Spaanse dorpen is met uitsterven bedreigd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Van de 8.125 gemeenten of dorpen die Spanje rijk is zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben, iets waar veel mensen zich zorgen om maken aangezien de kans groot is dat veel dorpen in de toekomst simpelweg ophouden te bestaan. Het grootste probleem van de ontvolking van Spanje is de leeftijd waarbij de ouderen nog de enige inwoners zijn van veel dorpen terwijl de jongeren naar de grotere steden trekken vanwege werk en een betere toekomst.

De federatie van Spaanse dorpen en provincies (FEMP) meent dat de overheid serieus moet gaan kijken naar dit probleem om te voorkomen dat veel gebieden in Spanje demografische woestijnen worden in de toekomst. Op dit moment zijn er zo’n 4.000 dorpen die op de kaart staan met het risico om te verdwijnen omdat de oudere inwoners overlijden, de jeugd weg is en er geen nieuwe inwoners bijkomen.

Na het bestuderen van de onderzoeken kan men zeggen dat de bevolking van de helft van de gemeenten in Spanje praktisch in een halve stad als Madrid past. Het demografisch uitbloeden is niet een probleem van de laatste jaren, al is het wel erger geworden tijdens de crisisjaren, maar is een fenomeen wat al veel langer heerst. Het gebeurt veel in gebieden als Soria, Cuenca en Teruel maar ook in Castilla y León, Castilla-La Mancha en Aragón waar steeds meer dorpen leger en leger worden.

Er zijn echter ook regio’s van Spanje waar men hun best doet om ervoor te zorgen dat dorpen niet leegbloeden en er weer inwoners naar het platteland trekken zoals in Castilla y León, Galicië, Asturië en Aragón waar ze plannen hebben opgezet die blijken te werken waardoor sommige dorpen weer nieuwe inwoners hebben. Volgens het FEMP moet dat echter meer centraal geregeld worden vanuit Madrid en de overheid. Premier Mariano Rajoy heeft op aandringen van het FEMP een commissie in het leven geroepen die gaat onderzoeken welke stappen men kan ondernemen om ervoor te zorgen dat er weer meer mensen naar de leegbloedende dorpen trekken.

Van het totaal aan 8.125 dorpen die Spanje heeft zijn er zo’n 4.000 die een risico hebben in de toekomst te verdwijnen. Het gaat dan om dorpen in 36 van de 50 provincies die Spanje rijk is waar zelfs 1.286 dorpen zijn met minder dan 100 inwoners, 2.652 dorpen met 100 tot 500 inwoners en 1.017 dorpen met 500 tot 1.000 inwoners.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Woestijn vorming is maar op 1 manier tegen te gaan. De handen uit de mouwen steken samen met doeltreffende projecten. Bebouwing die zelfvoorziend zijn met alle groene middelen die er zijn aan technieken . Water is heel belangrijk voor verschillende doeleinden. Een mooie manier om een nieuwe en schone omgeving neer te zetten. Als de hoge heren ook bereidt zijn om hun hebberigheid in te dammen en eens in een mensenleven echt iets moois te maken voor nieuwe generaties. Overal zit iedereen op een kluitje zielig te doen terwijl bij beter nadenken het ook anders kan. Punt. Het wiel is ook bedacht net als zoveel andere uitvindingen. Politiek gezwets is schijnbaar makkelijker om niets hoeven te doen.

  2. Er is wel een zekere tegenspraak in jullie artikel omdat dezelfde regio’s leeglopen als terug inwoners aantrekken. Eigenaardig.

  3. Ik zou graag in zo’n dorp wonen, rust, niet teveel luxe, de gewone dagelijkse dingen des levens. Het enige wat wel belangrijk is, internetverbinding, zo heb je altijd connectie met de wereld, die hoeven niet op de stoep te staan, op een schermpje, dat je kan afsluiten, meer dan genoeg, zaaaaaaalig!

  4. Leuk artikel redactie! Ben wel benieuwd naar de acties die die leeglopende dorpen hebben genomen om het tij te keren?

    Hoor graag

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken