De helft van de Spaanse dorpen is met uitsterven bedreigd

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Van de 8.125 gemeenten of dorpen die Spanje rijk is zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben, iets waar veel mensen zich zorgen om maken aangezien de kans groot is dat veel dorpen in de toekomst simpelweg ophouden te bestaan. Het grootste probleem van de ontvolking van Spanje is de leeftijd waarbij de ouderen nog de enige inwoners zijn van veel dorpen terwijl de jongeren naar de grotere steden trekken vanwege werk en een betere toekomst.

De federatie van Spaanse dorpen en provincies (FEMP) meent dat de overheid serieus moet gaan kijken naar dit probleem om te voorkomen dat veel gebieden in Spanje demografische woestijnen worden in de toekomst. Op dit moment zijn er zo’n 4.000 dorpen die op de kaart staan met het risico om te verdwijnen omdat de oudere inwoners overlijden, de jeugd weg is en er geen nieuwe inwoners bijkomen.

Na het bestuderen van de onderzoeken kan men zeggen dat de bevolking van de helft van de gemeenten in Spanje praktisch in een halve stad als Madrid past. Het demografisch uitbloeden is niet een probleem van de laatste jaren, al is het wel erger geworden tijdens de crisisjaren, maar is een fenomeen wat al veel langer heerst. Het gebeurt veel in gebieden als Soria, Cuenca en Teruel maar ook in Castilla y León, Castilla-La Mancha en Aragón waar steeds meer dorpen leger en leger worden.

Er zijn echter ook regio’s van Spanje waar men hun best doet om ervoor te zorgen dat dorpen niet leegbloeden en er weer inwoners naar het platteland trekken zoals in Castilla y León, Galicië, Asturië en Aragón waar ze plannen hebben opgezet die blijken te werken waardoor sommige dorpen weer nieuwe inwoners hebben. Volgens het FEMP moet dat echter meer centraal geregeld worden vanuit Madrid en de overheid. Premier Mariano Rajoy heeft op aandringen van het FEMP een commissie in het leven geroepen die gaat onderzoeken welke stappen men kan ondernemen om ervoor te zorgen dat er weer meer mensen naar de leegbloedende dorpen trekken.

Van het totaal aan 8.125 dorpen die Spanje heeft zijn er zo’n 4.000 die een risico hebben in de toekomst te verdwijnen. Het gaat dan om dorpen in 36 van de 50 provincies die Spanje rijk is waar zelfs 1.286 dorpen zijn met minder dan 100 inwoners, 2.652 dorpen met 100 tot 500 inwoners en 1.017 dorpen met 500 tot 1.000 inwoners.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
dag/nacht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.