skip to Main Content
De Kerk in Spanje krijgt een recordbedrag van 268 miljoen euro
123rf

De Kerk in Spanje krijgt een recordbedrag van 268 miljoen euro

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse Kerk heeft dankzij de belastingbetalers die de “X” markeren op het belastingaangifteformulier en dankzij de Spaanse regering een recordbedrag van 267,83 miljoen euro op haar bankrekening bij kunnen schrijven. Dat is 11,6 miljoen meer dan gedurende 2017 en een absoluut record voor de Kerk in Spanje.

Over het jaar 2018 heeft de kerk in Spanje 267,83 miljoen euro weten binnen te halen aan belastinggeld, dat is 11,6 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor toen het bedrag ook al 7 miljoen meer was dan in 2016.

8,5 miljoen belastingbetalers hebben het vakje aangevinkt (dat in veel gevallen al aangevinkt staat) waardoor een deel van het belastinggeld naar de kerk gaat. Voor het eerst sinds 2007 is dat bedrag gestegen naar 267,83 miljoen euro wat 51.658 belastingbetalers meer zijn dan in 2017.

Belastinggeld

In 2007 bepaalde de regering-Zapatero (PSOE) dat de Conferencia Episcopal (de Kerk in Spanje) een 0,7% van de loonbelastingen (IRPF) ontvangt terwijl dat percentage daarvoor nog 0,52% was.

33,3% van alle belastingbetalers in Spanje heeft in 2018 het vakje aangevinkt of een X geplaatst waarmee men aangeeft dat een 0,7% van de te betalen belasting door de Spaanse belastingdienst aan de Kerk gegeven mag worden.

Onkosten

De kerk gebruikt het ontvangen geld om scholen te financieren, leerzame bijeenkomsten en concerten te organiseren en nog vele andere doeleinden. Een deel van de opbrengsten wordt gebruikt voor de katholieke scholen in het land waardoor de staat minder kosten heeft. Een ander groot deel gaat naar de salarissen en onkosten van het personeel van de Kerk.

11 miljard?

Er wordt al jaren gesproken dat de uiteindelijke opbrengsten van de Kerk in Spanje op jaarbasis meer dan 11 miljard euro zijn omdat naast het te ontvangen belastinggeld er ook veel subsidies gegeven worden en de Kerk gevrijwaard is van het betalen van onroerend goed belasting en nog veel meer voordelen.

Men heeft ooit uitgerekend dat elke Spanjaard, gelovig of niet, per jaar 240 euro of meer betaalt aan de Kerk. Feit is echter dat via de belastingen elke Spanjaard ongeacht of men geloofd of niet aan de Kerk geld geeft, geld dat niet gebruikt wordt voor andere doelen.

Huidige regering

Op dit moment is de regering van Pedro Sánchez (PSOE) aan de macht en omdat hij graag een scheiding van de Kerk en de politiek ziet was het de eerste keer dat hij en zijn regering de eed aflegden zonder de hand op de bijbel te leggen en er ook geen kruis op de tafel lag. Dat was nog nooit eerder voorgekomen in Spanje en een duidelijk teken naar de Kerk.

Met deze handeling maakte Sánchez geen vrienden bij de Kerk in Spanje maar hij stuurde wel de boodschap die duidelijk werd ontvangen. In de staatsbegroting waar de premier van Spanje al maanden mee rond loopt staat ook welk bedrag de Kerk dit jaar zal ontvangen maar dat is nog niet openbaar gemaakt dus het is niet bekend of dat minder of meer is dan tijdens de PP-regeerperiode.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Ik adviseer ieder naar op
  Netflix.
  Examen de conciencia

  Decennia lang konden deze Maristas in Barcelona , Montserrat etc hun gang gaan. De kerk wist het en deed niks.
  Ik mag van ‘geluk’ spreken dat ik bij de nonnen. Las monjas, las hermanas zat…..
  Hoewel zij ook spartaanse straf methoden hanteerden.
  Maria_Pura op twitter

 2. Wat erg zeg, dat deze criminele organisatie op deze manier in stand blijft. Ieder kruisje op het belastingformulier kan leiden tot een misbruikt kind. Realiseert men zich dat wel?

  1. Dat is wel heel erg kort door de bocht Rob.
   Net of iedere Katholiek die werkzaam is in de kerk een kindermisbruiker is.
   Feit is dat er een hoop mis is gegaan in de kerk, maar waar is dat in grote organisaties niet zo?
   Andere feit is ook, dat ze ook een hoop goed doen, als ik hier lokaal zie hoe actief ze zijn in het helpen van de armen en minder bedeelden, ook de niet-katholieken, dan neem ik daar mijn petje voor af. Ze hebben er ook de middelen voor en krijgen deze om goede zaken mee te doen, maar er zijn ook een hoop mensen die het werk vrijwillig doen en zo hun mede mensen helpen.
   Daar kunnen een hoop mensen nog een voorbeeld aan nemen.
   Dat ze ook binnen de kerk actief wat moeten doen aan alle misstanden is een gegeven, maar om nu te stellen dat door elke gift er weer een kind misbruikt gaat worden is natuurlijk onzin.

   1. “ kan leiden tot” is denk ik een andere interpretatie dan dat ik zou zeggen, dat ieder lid van deze criminele organisatie zich bezig houdt met kindermisbruik.

   2. Jawel ieder kind wat decennia lang door d3 Maristen is misbruikt en dat zijn er nogal wat, zoud3n met dat geld therapie kunnen krijgen, de rechtzaken tegen deze pedo’s betalen, documentaires maken. Het hele systeem moet op d3 schop het is algemeen bekend dat vele Spanjaarden niet vrijwillig dit geld geven, ze voelen zich verplicht of weten niet waar ze het x voor zetten. Staat en kerk moet gescheiden worden, we leven niet meer in de tijd van Franco en middeneeuwen. Mensen hebben geen werk, kunnen amper rond komen. En de kerk zwemt in het geld.

    1. Jawel ieder kind wat decennia lang door de Maristen is misbruikt en dat zijn er nogal wat, zouden met dat geld therapie kunnen krijgen, de rechtzaken tegen deze pedo’s betalen, documentaires maken. Het hele systeem moet op de schop het is algemeen bekend dat vele Spanjaarden niet vrijwillig dit geld geven, ze voelen zich verplicht of weten niet waar ze het x voor zetten. Staat en kerk moet gescheiden worden, we leven niet meer in de tijd van Franco en middeneeuwen. Mensen hebben geen werk, kunnen amper rond komen. En de kerk zwemt in het geld.

  2. Helemaal eens met Rob, ieder x is een misbruikt kind. Ook schande dat de staat dit zoveel jaar op deze manier heeft gedaan, ik weet zeker dat een heleboel Spanjaarden laaggeletterden en analfabeten niet eens weten waarom ze een x moeten zetten. Ik vindt dit ongel9velijk dat Spanjaarden vrijwillig zoveel geld geven aan de kerk terwijl de kerk rijk is en het volk, arm en werkloos. Kinderen die decennia lang misbruikt zijn voor de Maristen. Nee vreselijk!

 3. De katholieke kerk is nog steeds erg belangrijk in Spanje en dezelfde mensen die voor de kerk zijn zijn ook koningsgezind. Het blijft in dit land nog steeds links en rechts en met het feit dat men generaal Franco verplaatsen wil heeft veel pijn gedaan bij oudere mensen die altijd rechts gestemd hebben en vroeger hun eed afgelegd hebben aan Franco. Dat alles wil men plotseling veranderen en dat heeft geen goed gedaan bij velen van de plaatselijke bevolking. Links wil niets met de kerk en Franco te maken hebben; dit kan misschien ook geleid hebben tot meer geld voor de kerk.

  1. Dat die mafiabende nog geld krijgt zeg, met dat bedrag kun je je eigen bevolking uit de nood halen. Van de kerk hoef je zoiets niet te verwachten die doen liever andere nare dingen in een kelder of een zolder kamer.

   1. Zo makkelijk scoren Koos, en wat heb jij de afgelopen jaren gedaan om je mede mens in grote aantallen te helpen?? Zoals ik al eerder zei, je kan altijd naar de negatieve zaken kijken maar kijk een naar de positieve zaken die ze doen.
    Maar nee, typisch Hollands, ergens tegen aantrappen dat in een land als Spanje nog altijd voor heel veel mensen zeer belangrijk is.
    Dan moet je je dus ook niet vestigen of op vakantie gaan in een land als Spanje want je draagt via de belastingen dus bij aan het geld dat naar de kerk gaat.

  2. Sorry, maar het kost heel veel moeite om op zaterdag of zondag een Kerkdienst bij te wonen. De meeste ” doen niet meer mee en zijn dicht”. Degene die ik spreek zijn absoluut niet zo heel gelovig meer.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken