De Kerk in Spanje krijgt een recordbedrag van 268 miljoen euro

Oeps ... foto ontbreekt!

De Kerk in Spanje krijgt een recordbedrag van 268 miljoen euro

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse Kerk heeft dankzij de belastingbetalers die de “X” markeren op het belastingaangifteformulier en dankzij de Spaanse regering een recordbedrag van 267,83 miljoen euro op haar bankrekening bij kunnen schrijven. Dat is 11,6 miljoen meer dan gedurende 2017 en een absoluut record voor de Kerk in Spanje.

Over het jaar 2018 heeft de kerk in Spanje 267,83 miljoen euro weten binnen te halen aan belastinggeld, dat is 11,6 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor toen het bedrag ook al 7 miljoen meer was dan in 2016.

8,5 miljoen belastingbetalers hebben het vakje aangevinkt (dat in veel gevallen al aangevinkt staat) waardoor een deel van het belastinggeld naar de kerk gaat. Voor het eerst sinds 2007 is dat bedrag gestegen naar 267,83 miljoen euro wat 51.658 belastingbetalers meer zijn dan in 2017.

Belastinggeld

In 2007 bepaalde de regering-Zapatero (PSOE) dat de Conferencia Episcopal (de Kerk in Spanje) een 0,7% van de loonbelastingen (IRPF) ontvangt terwijl dat percentage daarvoor nog 0,52% was.

33,3% van alle belastingbetalers in Spanje heeft in 2018 het vakje aangevinkt of een X geplaatst waarmee men aangeeft dat een 0,7% van de te betalen belasting door de Spaanse belastingdienst aan de Kerk gegeven mag worden.

Onkosten

De kerk gebruikt het ontvangen geld om scholen te financieren, leerzame bijeenkomsten en concerten te organiseren en nog vele andere doeleinden. Een deel van de opbrengsten wordt gebruikt voor de katholieke scholen in het land waardoor de staat minder kosten heeft. Een ander groot deel gaat naar de salarissen en onkosten van het personeel van de Kerk.

11 miljard?

Er wordt al jaren gesproken dat de uiteindelijke opbrengsten van de Kerk in Spanje op jaarbasis meer dan 11 miljard euro zijn omdat naast het te ontvangen belastinggeld er ook veel subsidies gegeven worden en de Kerk gevrijwaard is van het betalen van onroerend goed belasting en nog veel meer voordelen.

Men heeft ooit uitgerekend dat elke Spanjaard, gelovig of niet, per jaar 240 euro of meer betaalt aan de Kerk. Feit is echter dat via de belastingen elke Spanjaard ongeacht of men geloofd of niet aan de Kerk geld geeft, geld dat niet gebruikt wordt voor andere doelen.

Huidige regering

Op dit moment is de regering van Pedro Sánchez (PSOE) aan de macht en omdat hij graag een scheiding van de Kerk en de politiek ziet was het de eerste keer dat hij en zijn regering de eed aflegden zonder de hand op de bijbel te leggen en er ook geen kruis op de tafel lag. Dat was nog nooit eerder voorgekomen in Spanje en een duidelijk teken naar de Kerk.

Met deze handeling maakte Sánchez geen vrienden bij de Kerk in Spanje maar hij stuurde wel de boodschap die duidelijk werd ontvangen. In de staatsbegroting waar de premier van Spanje al maanden mee rond loopt staat ook welk bedrag de Kerk dit jaar zal ontvangen maar dat is nog niet openbaar gemaakt dus het is niet bekend of dat minder of meer is dan tijdens de PP-regeerperiode.

Ga naar de inhoud