skip to Main Content
Dode walvis op Gran Canaria waarschijnlijk door boot aangevaren
Canarias7

Dode walvis op Gran Canaria waarschijnlijk door boot aangevaren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

LAS PALMAS – Afgelopen zondag werd er opnieuw een dode walvis op een Spaans strand aangetroffen. De laatste weken worden er regelmatig dode of zelfs nog levende walvissen gevonden zoals in Galicië en op Mallorca. Dit keer gaat het echter om een bijna 10 ton wegende walvis die op het Melenara strand in de gemeente Telde werd gevonden.

Afgelopen zondag werd een 9,1 meter lange en 9.620 kilo zware walvis op het strand in Telde op Gran Canaria gevonden. Het is niet de eerste keer dat er een walvis op een Spaans strand wordt gevonden. Dit keer ging het om een jonge potvis ofwel Physeter macrocephalus en in het Spaans een “cachalote”.

Na de vondst en het verwijderen van het lichaam van de walvis van het strand werd door een team van de universiteit van Las Palmas autopsie uitgevoerd om te achterhalen waar de walvis aan is overleden.

Men trekt de conclusie dat de walvis waarschijnlijk door een grote en snelle boot type fast-ferry werd aangevaren en gewond en gedesoriënteerd raakte en op het strand terecht kwam op Gran Canaria. De walvis had verwondingen aan een borstvin, de staartvin een een kaak.

De walvis had daarnaast een grote embolie in de longen, iets waar mensen ook last van kunnen hebben als ze betrokken zijn bij een aanrijding. Verder had de walvis op meerdere plaatsen groot intern bloedverlies.

Volgens de universiteit van Las Palmas werden er gemiddeld om de twee jaar vijf dode potvissen gevonden in Canarische wateren tussen 2000 en 2015. De meeste strandingen van dit soort walvissen hebben te maken met de interactie met het mariene verkeer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. De personen, die bij de potvis poseren, staan erbij alsof ze een trofee hebben geschoten. Ik zie niet in waarom men zo moet (glim)lachen. Ik vind het maar een trieste zaak. Zoveel van deze vissen die de laatste tijd aanspoelen……

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by