Dode walvis op Gran Canaria waarschijnlijk door boot aangevaren

Dode walvis op Gran Canaria waarschijnlijk door boot aangevaren
Beeld: Canarias7

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

LAS PALMAS – Afgelopen zondag werd er opnieuw een dode walvis op een Spaans strand aangetroffen. De laatste weken worden er regelmatig dode of zelfs nog levende walvissen gevonden zoals in Galicië en op Mallorca. Dit keer gaat het echter om een bijna 10 ton wegende walvis die op het Melenara strand in de gemeente Telde werd gevonden.

Afgelopen zondag werd een 9,1 meter lange en 9.620 kilo zware walvis op het strand in Telde op Gran Canaria gevonden. Het is niet de eerste keer dat er een walvis op een Spaans strand wordt gevonden. Dit keer ging het om een jonge potvis ofwel Physeter macrocephalus en in het Spaans een “cachalote”.

Na de vondst en het verwijderen van het lichaam van de walvis van het strand werd door een team van de universiteit van Las Palmas autopsie uitgevoerd om te achterhalen waar de walvis aan is overleden.

Men trekt de conclusie dat de walvis waarschijnlijk door een grote en snelle boot type fast-ferry werd aangevaren en gewond en gedesoriënteerd raakte en op het strand terecht kwam op Gran Canaria. De walvis had verwondingen aan een borstvin, de staartvin een een kaak.

De walvis had daarnaast een grote embolie in de longen, iets waar mensen ook last van kunnen hebben als ze betrokken zijn bij een aanrijding. Verder had de walvis op meerdere plaatsen groot intern bloedverlies.

Volgens de universiteit van Las Palmas werden er gemiddeld om de twee jaar vijf dode potvissen gevonden in Canarische wateren tussen 2000 en 2015. De meeste strandingen van dit soort walvissen hebben te maken met de interactie met het mariene verkeer.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

De personen, die bij de potvis poseren, staan erbij alsof ze een trofee hebben geschoten. Ik zie niet in waarom men zo moet (glim)lachen. Ik vind het maar een trieste zaak. Zoveel van deze vissen die de laatste tijd aanspoelen……

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.