Dode walvis op Gran Canaria waarschijnlijk door boot aangevaren

Dode walvis op Gran Canaria waarschijnlijk door boot aangevaren
Beeld: Canarias7
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

LAS PALMAS – Afgelopen zondag werd er opnieuw een dode walvis op een Spaans strand aangetroffen. De laatste weken worden er regelmatig dode of zelfs nog levende walvissen gevonden zoals in Galicië en op Mallorca. Dit keer gaat het echter om een bijna 10 ton wegende walvis die op het Melenara strand in de gemeente Telde werd gevonden.

Afgelopen zondag werd een 9,1 meter lange en 9.620 kilo zware walvis op het strand in Telde op Gran Canaria gevonden. Het is niet de eerste keer dat er een walvis op een Spaans strand wordt gevonden. Dit keer ging het om een jonge potvis ofwel Physeter macrocephalus en in het Spaans een “cachalote”.

Na de vondst en het verwijderen van het lichaam van de walvis van het strand werd door een team van de universiteit van Las Palmas autopsie uitgevoerd om te achterhalen waar de walvis aan is overleden.

Men trekt de conclusie dat de walvis waarschijnlijk door een grote en snelle boot type fast-ferry werd aangevaren en gewond en gedesoriënteerd raakte en op het strand terecht kwam op Gran Canaria. De walvis had verwondingen aan een borstvin, de staartvin een een kaak.

De walvis had daarnaast een grote embolie in de longen, iets waar mensen ook last van kunnen hebben als ze betrokken zijn bij een aanrijding. Verder had de walvis op meerdere plaatsen groot intern bloedverlies.

Volgens de universiteit van Las Palmas werden er gemiddeld om de twee jaar vijf dode potvissen gevonden in Canarische wateren tussen 2000 en 2015. De meeste strandingen van dit soort walvissen hebben te maken met de interactie met het mariene verkeer.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.