Dode walvis op Gran Canaria waarschijnlijk door boot aangevaren

Oeps ... foto ontbreekt!

Dode walvis op Gran Canaria waarschijnlijk door boot aangevaren

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Afgelopen zondag werd er opnieuw een dode walvis op een Spaans strand aangetroffen. De laatste weken worden er regelmatig dode of zelfs nog levende walvissen gevonden zoals in Galicië en op Mallorca. Dit keer gaat het echter om een bijna 10 ton wegende walvis die op het Melenara strand in de gemeente Telde werd gevonden.

Afgelopen zondag werd een 9,1 meter lange en 9.620 kilo zware walvis op het strand in Telde op Gran Canaria gevonden. Het is niet de eerste keer dat er een walvis op een Spaans strand wordt gevonden. Dit keer ging het om een jonge potvis ofwel Physeter macrocephalus en in het Spaans een “cachalote”.

Na de vondst en het verwijderen van het lichaam van de walvis van het strand werd door een team van de universiteit van Las Palmas autopsie uitgevoerd om te achterhalen waar de walvis aan is overleden.

Men trekt de conclusie dat de walvis waarschijnlijk door een grote en snelle boot type fast-ferry werd aangevaren en gewond en gedesoriënteerd raakte en op het strand terecht kwam op Gran Canaria. De walvis had verwondingen aan een borstvin, de staartvin een een kaak.

De walvis had daarnaast een grote embolie in de longen, iets waar mensen ook last van kunnen hebben als ze betrokken zijn bij een aanrijding. Verder had de walvis op meerdere plaatsen groot intern bloedverlies.

Volgens de universiteit van Las Palmas werden er gemiddeld om de twee jaar vijf dode potvissen gevonden in Canarische wateren tussen 2000 en 2015. De meeste strandingen van dit soort walvissen hebben te maken met de interactie met het mariene verkeer.

Ga naar de inhoud