skip to Main Content
Is Benidorm een bikefriendly stad?
Bicidorm

Is Benidorm een bikefriendly stad?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BENIDORM – Tijdens de Fiets- en wandelbeurs het afgelopen weekend (2 en 3 februari) in het Belgische Gent heeft de kustplaats Benidorm zichzelf gepresenteerd als “bikefriendly” stad, ofwel een fietsvriendelijke stad. Nu zijn wij van de redactie niet zo bekend in Benidorm en dus stellen wij die vraag aan de inwoners en regelmatige bezoekers van Benidorm en omgeving. Is Benidorm echt zo fiets vriendelijk als ze zeggen of valt dat wel mee?

Net zoals vorig jaar tijdens deze Belgische beurs voor de fiets- en wandeltoeristen heeft de toeristische afdeling van de kustplaats Benidorm een stand gehad om het fietstoerisme in en rond Benidorm te promoten. Benidorm ziet zichzelf als fietsvriendelijke stad omdat er veel fietspaden zijn, aparte fietsenstallingen, een openbaar fietsverhuursysteem en er diverse hotels klaar zijn voor de fietstoeristen die gebruik maken van Benidorm en omgeving om te trainen.

Maar is Benidorm wel zo “bikefriendly” als ze zelf willen zijn? Aangezien de redactie Benidorm niet zo goed kent vragen we de hulp van de lezers die wel bekend zijn met Benidorm en ook met het fietsen in en rond Benidorm.

Is Benidorm een bikefriendly stad?

Benidorm.org

Fietspaden

Dit jaar nog wil Benidorm meer kilometers aan fietspaden aanleggen waardoor zo’n beetje elk deel van de populaire kustplaats op de fiets te bereiken is. De fietspaden gaan van de ene kant van de badplaats naar de andere kant en er zijn ook verbindingen met andere nabijgelegen badplaatsen zoals Alfaz del Pi en Villajoyosa. Als het aan de gemeente ligt komen er alleen maar meer fietspaden bij in de toekomst.

Openbaar verhuur systeem

Benidorm heeft al enkele jaren de inmiddels populaire fietsverhuur service BiciDorm in gebruik, een vorm van openbaar vervoer maar dan op de leen/huurfiets. Met dit systeem kun je gebruik maken van de meerdere fietsenstallingen in de stad waar fietsen staan die men voor een bepaald bedrag mee kan nemen en weer bij een andere fietsenstalling kan achterlaten. Dat systeem is inmiddels in praktisch heel Spanje geïntroduceerd maar in de meeste gevallen is dat alleen voor de inwoners van een stad. In het geval van Benidorm kan iedereen gebruik maken van de fietsen.

Gedurende de eerste jaren waren er 200 fietsen maar dat aantal is inmiddels opgelopen naar 400 fietsen of meer. Prijzen lopen uiteen van 5 euro per dag tot 33 euro per jaar en men kan zich op deze website inschrijven voor de service.

Is Benidorm een bikefriendly stad?

Bicidorm

Wielrenners

Benidorm is ook populair bij de amateur en professionele wielrenners die de milde winters gebruiken om zichzelf voor te bereiden op het nieuwe fietsseizoen of gewoon genieten van de omgeving en de vele fietsmogelijkheden. Op deze pagina kun je diverse routes zien die door amateurs op Wikiloc zijn geplaatst en aanbevolen worden.

Hotels

Om het fietstoerisme te promoten zijn er diverse hotels die zichzelf “Bikefriendly” noemen. Op deze website staan onder andere Bike Friendly Hotel RH Victoria, Hotel La Estacion, Marconfort Essence, Melia Villaitana, Hotel Helios, Grand Luxor Hotels en RH Royal.

Deze hotels hebben meestal speciale ruimtes waar de gasten fietsen kunnen stallen, iets waar grotere groepen wielrenners graag gebruik van maken. Ongetwijfeld zullen er nog wel meer hotels zijn in Benidorm en omgeving die fietsvriendelijk genoeg zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 27 reacties
 1. Het grootste gevaar komt van de groepen wielrenners die voor zichzelf het volledige fietspad opeisen en je als individuele fietser het liefst ondersteboven rijden. Totaal geen respect voor andere fietsers en van mij mogen deze groepen binnen de bebouwde kom een verbod mogen krijgen om in groepsverband te fietsen! Maar ja, dan moet er gehandhaafd worden ………..??

  1. In de stad hier rijden geen groepen wielrenners. Wel starten drie maal in de week om 9u twee groepen wielertoeristen aan de rand van de stad. Die kom je niet tegen op het fietspad. Want ze gaan zo snel mogelijk de stad uit en gebruiken geen fietspaden.

  1. Klopt van die bouwwerf. Maar ben er nu terug en wil reageren op de verfstrepen die hier al vermeld zíjn.
   Die hebben zeker hun effect en het feit dat ze in het midden van de weg liggen, maakt van de smallere wegen een fietsstraat waar wagens niet mogen, maar tevens niet kunnen inhalen. Bv
   De Avenida del Doctor Orts Llorca
   Ook is er nu op veel plaatsen een snelheidsbeperking to 30km/u bijgekomen.

 2. Ik vindt het levens levensgevaarlijk,zowel rechts als links rijden er auto’s als er Iets gebeurt kan men niet uitwijken. In het midden van een drukke baan ,zie foto

 3. Hallo .heb 16 jaar gewoond daar en ken elke straat van Benidorm ,de laatste 2 jaar voor 300 % zijn de straten voor fietsers verbeterd ,,mijn maatje een fiets nu op het gemak door Benidorm veilig en rustig ,wel is het zo dat soms een fietspad abrupt eindigd en moet je soms zien waar het verder gaat ,maar niet alles kan men in een of twee jaar realiseren ,nu gaat men nog een 50 km meer fietspaden aanleggen in en om Benidorm ,wat auto,s aan gaat er word degelijk wel rekening met de fietsers gehouden ,voor een chauffeur staat een zware straf als men een fietser aanrijd.
  Toch wel een 10 met griffel voor Benidorm, dit is mijn eigen mening ,en geen dubbel gevoel

  1. Goh Frits, en hoe verklaar je dan dat bijna iedereen hier fietsen in Benidorm als levensgevaarlijk bestempeld ? En fietspaden helemaal geen fietspaden zijn, maar een ordinair likje rode verf op bestaande wegen? Vertel het me eens , Frits?

 4. Hallo .heb 16 jaar gewoond daar en ken elke straat van Benidorm ,de laatste 2 jaar voor 300 % zijn de straten voor fietsers verbeterd ,,mijn maatje een fiets nu op het gemak door Benidorm veilig en rustig ,wel is het zo dat soms een fietspad abrupt eindigd en moet je soms zien waar het verder gaat ,maar niet alles kan men in een of twee jaar realiseren ,nu gaat men nog een 50 km meer fietspaden aanleggen in en om Benidorm ,wat auto,s aan gaat er word degelijk wel rekening met de fietsers gehouden ,voor een chauffeur staat een zware straf als men een fietser aanrijd.
  Toch wel een 10 met griffel voor Benidorm

 5. Benidorm zal ten opzichte van de andere Spaanse steden misschien wel de koploper zijn. Maar “bike-vriendelijk” is iets anders. Het is niet omdat rode fietspaden in het midden van de weg legt dat je vriendelijk kunt noemen! Ik verblijf 6 maanden op het jaar in Benidorm, en nee ze hebben heus nog een heel lange weg af te leggen, op gebied van beleid. Er zit gewoon geen structuur in, de fietspaden gaan van rechts naar links , dan weer in het midden, zonder weg markeren of borden. Enfin je moet het allemaal maar weten.
  Bushaltes en/of verlichtingspalen die midden in het fietspad staan, te gek om op te noemen.
  Als je wat te voorzichtig bent zul je in Benidorm niet ver geraken. Zeker een goed zichtbare fietskledij en helm is een must. Plus daarbij, kijken de Spanjaarden absoluut niet om en steken ze zo maar de straat over. Zeker op Levante boulevard, zit er totaal geen structuur in. Er is nog duidelijk werk aan de winkel

 6. Als je lekker een fietstocht wil maken moet je buiten het centrum gaan fietsen zoals de groepen met wielrenners die hier komen trainen
  Benidorm leent zich niet om te fietsen
  De boulevard misschien wel

 7. Ik fiets graag in Benidorm en omgeving. Vanaf camping Benidorm via Alfaz del Pi en Albir naar Altea
  Naar de boulevard en de
  markt, naar el Cisne, naar de supermarkt. Nooit problemen gehad. Ik fiets wel op een gewone fiets, geen E_bike.

 8. Ik woon in Benidorm, hou ervan om me per fiets te verplaatsen, heb dan ook een e-bike. Heb er een paar keer mee door Benidorm gefietst, was gewoon levensgevaalijk. De stadsbussen, taxis, scooters en de spaanse automobilisten scheuren rakelings langs je voorbij. Ook de chauffeurs in de geparkeerde autos smijten gewoon zonder kijken hun deur open. Neen Benidorm is ondanks de pogingen om een fietspad te schilderen, helemaal niet klaar voor de fiets, het is ronduit levens gevaarlijk. Mijn fiets ligt terug aan de ketting. Ik verplaats me te voet of met de stadsbus, terwijl ik tot 6 jaar geleden in België dagelijks met de fiets reed .

 9. Op zich vind ik de fietspaden in het midden van de weg zeker niet slecht of onveilig. Sterker nog, ze zijn zelfs veiliger, je hebt een veel kleinere dode hoek aan je linkse spiegel t.o.v. je rechter autospiegel. Kortom, automobilisten kunnen je veel beter zien rijden in het midden en je kan ook niet geraakt worden door een openslaande deur. Ik hoop dat er nog veel meer fietspaden in het midden van de weg worden aangelegd!

 10. Benidorm doet zijn best om fietspaden aan te leggen doorheen de hele stad. Ze zijn meestal in het midden van de rijbaan aangelegd, wat ons wat vreemd over komt, al beweren ze dat er studies zijn die dit de veiligste oplossing vinden. In Benidorm rij je in een stad en moet je natuurlijk rekening houden met het verkeer. Fietsen langst de promenades aan de kust zijn wel veilig en zijn er autoluwe zones. Rustiger rij je in het binnenland, maar daar is het veelal bergop.

 11. Ik hou van Benidorm en fiets bijna ieder dag van de ene naar de andere kant en terug, maar het is met gevaar voor eigen leven! Ik ken ook veel spaanse vrienden die graag zouden willen fietsen ook voor woon-werk, maar ze durven niet.

 12. Ik fiets er iedere winter een drietal weken. De stad zelf zou ik niet fietsvriendelijk noemen. Alleen het fietspad richting Albir vind ik een verbetering. Maar eens de stad uit, is het achterland een waar fietsparadijs voor de wielertoerist. In tegenstelling met wat hier al vermeld is, vind ik dat de wagens de verplichte 1,5m tussenruimte wel respecteren.

 13. Afgelopen jaren veel gefietst in Benidorm en de wijde omgeving,je hebt van voren en van achteren ogen nodig,niet alleen op de belachelijk aangelegde fiets paden,maar ook met het overige verkeer,zoals taxi’s,als wilde rijdende bus chauffeurs en zeer zeker op zonder te kijken openen van autodeuren en dan nog maar niet eens te vermelden van Engelse chauffeurs op de provinciale wegen bijna alle bochten afsnijden.

 14. Zou hier niet graag op de fiets klimmen, hoewel er veel fietspaden zijn, die meestal in het midden van de weg liggen, is het verre van veilig. Zeker waar de stadsbussen rondscheuren. En dan heb je nog motorfietsen, scootera, electrische steps, quads, hardlopers en nog veel meer snelheidsmaniakken die er ook over gaan.
  Toch zie je hier veel levensmoee senioren op hun e-bikes de boel trotseren, zij liever als ik.

 15. Ik Vind dat men zeker in Benidorm, maar ook andere plaatsen veel voor fietsende personen doen. Zoals een veilige route midden op de weg aanleggen en verder veel fietspaden aan leggen. Tevens is de regel dat motoriserende mensen zeker een meter afstand moeten houden om te kunnen passeren.

  1. Is hier verplicht 1,5m. En daar houden ze zich aan. Op tweebaanswegen is het ons al vaak overkomen dat ze achter ons blijven tot het linker vak vrij is.

 16. Ik ken Benidorm wel. Deze stad is op een paar likjes verf voor een zg fietspad na, helemaal niet fietsvriendelijk. Gewoon een commercieel verzinsel om zich niet het kaas van het brood te laten eten door omliggende gemeenten.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken