Minister wil online gokken-advertenties overdag verbieden in Spanje

Minister wil online gokken-advertenties overdag verbieden in Spanje
Beeld: 123rf

Minister wil online gokken-advertenties overdag verbieden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de kersverse minister van Consumptie Alberto Garzón (Unidas-Podemos) ligt dan zal de coalitieregering het adverteren van online gokken overdag verbieden. Er zouden dan alleen nog advertenties op tv te zien zijn tussen 01 en 05 uur ‘s morgens.

Deze donderdag heeft minister Alberto Garzón ontmoetingen met belangrijke personen in de kansspelsector, niet om te onderhandelen maar om de te nemen maatregelen aan te kondigen. De maatregel en dus het verbod op reclame voor online gokken wordt via een koninklijk besluit genomen maar een datum en de definitieve tekst zijn nog niet bekend.

Het online gokken is in bijvoorbeeld Nederland verboden maar in Spanje lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Voor, tijdens en na voetbalwedstrijden is het heel normaal om tientallen reclames voorbij te zien komen voor online gokken. Zelfs op de tenues van de voetballers zijn de namen van grote kansspel websites te vinden.

De minister van Consumptie wil in de toekomst dat gedurende 20 van de 24 uur per dag reclame voor online gokken verboden wordt. Dat heeft dus rechtstreeks invloed op de televisiekanalen en radiostations met name die waar sportuitzendingen te zien of horen zijn. Het online gokken is echter een lucratieve handel. In 2018 werd door de kansspelsector maar liefst 168 miljoen euro geïnvesteerd in online gok advertenties.

Volgens het ministerie is het online gokken en weddenschappen afsluiten een steeds groter probleem aan het worden, met name onder de minderjarigen. Omdat volgens het ministerie het online gokken een probleem is voor de volksgezondheid moeten er ook maatregelen getroffen worden die gelden voor tabak en alcohol waarvoor het ook niet is toegestaan reclame te maken op tv en radio.

Maar als het aan minister Alberto Garzón (Unidas-Podemos) ligt komen er meer maatregelen. Zo denkt men na over het verbod van gok lokalen in steden en als die er al zijn dat deze pas open mogen na 22 uur ‘s avonds. Ook moet er een verbod komen op gokhuizen in de buurt van scholen, iets dat nu helaas wel gebeurt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.