Minister wil online gokken-advertenties overdag verbieden in Spanje

Minister wil online gokken-advertenties overdag verbieden in Spanje
Beeld: 123rf

Minister wil online gokken-advertenties overdag verbieden in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de kersverse minister van Consumptie Alberto Garzón (Unidas-Podemos) ligt dan zal de coalitieregering het adverteren van online gokken overdag verbieden. Er zouden dan alleen nog advertenties op tv te zien zijn tussen 01 en 05 uur ‘s morgens.

Deze donderdag heeft minister Alberto Garzón ontmoetingen met belangrijke personen in de kansspelsector, niet om te onderhandelen maar om de te nemen maatregelen aan te kondigen. De maatregel en dus het verbod op reclame voor online gokken wordt via een koninklijk besluit genomen maar een datum en de definitieve tekst zijn nog niet bekend.

Het online gokken is in bijvoorbeeld Nederland verboden maar in Spanje lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Voor, tijdens en na voetbalwedstrijden is het heel normaal om tientallen reclames voorbij te zien komen voor online gokken. Zelfs op de tenues van de voetballers zijn de namen van grote kansspel websites te vinden.

De minister van Consumptie wil in de toekomst dat gedurende 20 van de 24 uur per dag reclame voor online gokken verboden wordt. Dat heeft dus rechtstreeks invloed op de televisiekanalen en radiostations met name die waar sportuitzendingen te zien of horen zijn. Het online gokken is echter een lucratieve handel. In 2018 werd door de kansspelsector maar liefst 168 miljoen euro geïnvesteerd in online gok advertenties.

Volgens het ministerie is het online gokken en weddenschappen afsluiten een steeds groter probleem aan het worden, met name onder de minderjarigen. Omdat volgens het ministerie het online gokken een probleem is voor de volksgezondheid moeten er ook maatregelen getroffen worden die gelden voor tabak en alcohol waarvoor het ook niet is toegestaan reclame te maken op tv en radio.

Maar als het aan minister Alberto Garzón (Unidas-Podemos) ligt komen er meer maatregelen. Zo denkt men na over het verbod van gok lokalen in steden en als die er al zijn dat deze pas open mogen na 22 uur ‘s avonds. Ook moet er een verbod komen op gokhuizen in de buurt van scholen, iets dat nu helaas wel gebeurt.

Ga naar de inhoud