Pedro Sánchez en Catalaanse regiopremier Quim Torra in gesprek

Pedro Sánchez en Catalaanse regiopremier Quim Torra in gesprek
Beeld: Europa Press

Pedro Sánchez en Catalaanse regiopremier Quim Torra in gesprek

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Zoals beloofd en overeengekomen met de Catalaanse partij ERC is de Spaanse premier Pedro Sánchez naar Barcelona gekomen om een gesprek te hebben met de Catalaanse regiopremier Quim Torra. Het gesprek vond plaats om 12 uur in de Palau de la Generalitat, het regionale regeringsgebouw van Catalonië in hartje centrum Barcelona bij de Plaza de Sant Jaume die door de politie hermetisch was afgesloten om problemen en protesten te voorkomen.

De bijeenkomst is zwaar geforceerd en het lijkt erop dat geen van de beide politici zin heeft in deze ontmoeting. Pedro Sánchez heeft echter een belofte en overeenkomst met de Catalaanse partij ERC om de Catalaanse leider te ontmoeten en dus werd dat gerespecteerd. 

Voor Quim Torra is het een verplichte ontmoeting omdat hij altijd spreekt over dialoog met de Spaanse overheid en dus kan hij deze bijeenkomst niet weigeren. Het probleem is echter of Quim Torra nog wel de regiopremier is of niet van Catalonië omdat hij officieel via het Spaanse Hooggerechtshof geschorst is als parlementarIër en afgevaardigde en dus eigenlijk geen regiopremier meer kan zijn.

Verwacht wordt dat deze bijeenkomst niet veel zal opleveren en meer voor de foto bedoeld is dan iets anders. Torra wil waarschijnlijk alleen praten over het recht op zelfbeschikking en het recht op een referendum over afscheiding van Spanje. 

Maar Sánchez wil daar niets van weten en wil meer over de dagelijkse problemen in Catalonië praten en tot regeerakkoorden komen, iets dat deze donderdag 6 februari ongetwijfeld niet zal gebeuren. Op 20 december 2018 ontmoeten Torra en Sánchez elkaar al in het Palacio de Pedralbes maar dat leverde niets op.

Om de bijeenkomst met Torra enigszins minder belangrijk te maken en de aandacht af te leiden heeft Sánchez ook bijeenkomsten met de burgemeester van Barcelona Ada Colau, de president van de Diputación Nuria Marín en diverse vakbonden zoals de CCOO, UGT en PIMEC.

Zoals verwacht is de oppositie in Madrid en ook in Catalonië niet blij met deze bijeenkomst. Zo noemt de VOX leider Asbacal op Twitter dit een bijeenkomst van een illegale premier van Spanje met een illegale regiopremier van Catalonië. Ook de PP is fel tegen en bekritiseert de bijeenkomst en ziet het als een aanval op de Spaanse soevereiniteit, iets dat ook de partij Ciudadanos zegt.

Ga naar de inhoud