Fijn droog Sahara zand langs de Middellandse Zeekust bedekt alles

Fijn droog Sahara zand langs de Middellandse Zeekust bedekt alles
Beeld: Llanos Hospital (Huesca) / Twitter

Fijn droog Sahara zand langs de Middellandse Zeekust bedekt alles

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Helaas is het weer zover. Veel inwoners van de provincies Alicante, Valencia, Castellón, Tarragona en delen van Aragón hebben te maken met het vervelende bruine fijne Sahara zand. Terwijl dat zand vaak geassocieerd wordt met regenval was dat dit keer niet het geval.

In dit geval kan niet gesproken worden over ‘lluvia de barro’ ofwel zand-regen maar wel over ‘polvo saharino’ of ‘arena rojizo’ ofwel Sahara zand en rood stof. Meestal is dit fenomeen te merken als het regent maar in dit geval is het fijne Sahara zand ‘droog’ naar beneden gekomen om alles te bedekken met een fijne laag stof/zand wat rood/bruin gekleurd is.

Het gaat om roodachtig zand dat als fijn stof vanuit de Afrikaanse (Algerijnse) woestijn naar Spanje is gewaaid en te merken is op de vloer terrassen, straten, pleinen, struiken, auto’s, bomen, meubilair, daken etc. Veel mensen dachten in eerste instantie aan polen maar dat bleek niet juist te zijn.

Pyreneeën

In de Pyreneeën heeft het fijne Afrikaanse zand ervoor gezorgd dat er een vreemd fenomeen heeft plaatsgevonden waarbij de sneeuw bedekt is met het fijne roodachtige zand. Dat levert uiteraard spectaculaire beelden op zoals hieronder te zien is in Llanos Hospital, Benasque (Huesca). Blijkbaar zijn er meer plaatsen in Spanje en Europa die te maken hebben met het fijne droge Afrikaanse woestijnzand.

Ga naar de inhoud