Fijn droog Sahara zand langs de Middellandse Zeekust bedekt alles

Fijn droog Sahara zand langs de Middellandse Zeekust bedekt alles
Beeld: Llanos Hospital (Huesca) / Twitter

Fijn droog Sahara zand langs de Middellandse Zeekust bedekt alles

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Helaas is het weer zover. Veel inwoners van de provincies Alicante, Valencia, Castellón, Tarragona en delen van Aragón hebben te maken met het vervelende bruine fijne Sahara zand. Terwijl dat zand vaak geassocieerd wordt met regenval was dat dit keer niet het geval.

In dit geval kan niet gesproken worden over ‘lluvia de barro’ ofwel zand-regen maar wel over ‘polvo saharino’ of ‘arena rojizo’ ofwel Sahara zand en rood stof. Meestal is dit fenomeen te merken als het regent maar in dit geval is het fijne Sahara zand ‘droog’ naar beneden gekomen om alles te bedekken met een fijne laag stof/zand wat rood/bruin gekleurd is.

Het gaat om roodachtig zand dat als fijn stof vanuit de Afrikaanse (Algerijnse) woestijn naar Spanje is gewaaid en te merken is op de vloer terrassen, straten, pleinen, struiken, auto’s, bomen, meubilair, daken etc. Veel mensen dachten in eerste instantie aan polen maar dat bleek niet juist te zijn.

Pyreneeën

In de Pyreneeën heeft het fijne Afrikaanse zand ervoor gezorgd dat er een vreemd fenomeen heeft plaatsgevonden waarbij de sneeuw bedekt is met het fijne roodachtige zand. Dat levert uiteraard spectaculaire beelden op zoals hieronder te zien is in Llanos Hospital, Benasque (Huesca). Blijkbaar zijn er meer plaatsen in Spanje en Europa die te maken hebben met het fijne droge Afrikaanse woestijnzand.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.