Protest tegen jacht met Galgo en Podenco honden in Spanje

Protest tegen jacht met Galgo en Podenco honden in Spanje
Beeld: Pixabay

Protest tegen jacht met Galgo en Podenco honden in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 1 februari eindigt in Spanje het jachtseizoen en begint het massaal dumpen en doden van Galgo’s en Podenco’s. Platform Stichting DutchGalgoLobby maakt zich, samen met stichtingen die zich inzetten voor het welzijn van Galgo’s en Podenco’s, sterk om aandacht te vragen voor verborgen dierenleed dat in strijd is met artikel 13 van het Verdrag van Lissabon. 

Jaarlijks wordt op de eerste zondag na 1 februari (in 2021 dus op zondag 7 februari) een demonstratie georganiseerd die aandacht vraagt voor het verborgen leed van de Galgo’s. Plataforma NAC A la Caza is de initiator van de grote protestmarsen in Spanje en het GalgoPlatform ondersteunt de protesten van Plataforma NAC A la Caza in Nederland.

Dit jaar is dat vanwege de regelgeving rondom Corona niet mogelijk. Op de socials wordt door diverse partijen aandacht voor deze kwestie gevraagd en ook de EU is met verschillende partijen in debat gegaan over het lot van de Galgo’s, Podenco’s en het dierenleed. De sleutel lijkt registratie en educatie te zijn, maar  er is nog een lange weg te gaan. 

In Spanje wordt massaal met Galgo’s en Podenco’s gejaagd. De dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en mishandeld. Voor de jacht worden voornamelijk vrouwelijke honden gebruikt. De mannelijke pups worden vaak direct na hun geboorte gedood. 

De honden die voor de jacht gebruikt worden, zijn voor de jagers gebruiksvoorwerpen en worden niet als huishond gezien. De beste honden worden in de regel na twee jaar op gruwelijke wijze gedood. Ze worden opgehangen, levend verbrand, in massagraven of killing stations gedumpt. 

Daarnaast is er nog de jacht met Podenco’s de zogenaamde Rehala’s of La Monteria’s. Ze worden voor toeristen en bedrijven als attracties aangeboden en deze vorm van plezierjacht is big booming business. Na Afrika is Spanje het grootste jachtland ter wereld. 

Europese Unie

Europarlementariërs schieten zelfs te hulp en hebben voornemens de Spaanse pers nationaal en regionaal te vragen verslag te doen van de misstanden van zowel de jacht met galgo’s maar ook de jacht met podenco’s, denk aan de rehala’s en de monteria’s. Het is van belang dat de media zien dat de liefde voor deze honden leeft en zij allen de gruweldaden afkeuren.

Hoe kun jij meedoen? 

Maak een prachtige foto van je blije geredde galgo/podenco en post de foto met de onderstaande hashtags op je eigen tijdlijn op zondag 7 februari!! Onze campagne foto’s zijn vrij om te delen.  

  • #ElNegocioDeLaMuerte
  • #NoAlaCaza7F
  •  #StopGalgueros 
  • #FreeTheGalgos
  • @plataforma_NAC (Plataforma NAC #NoALaCaza)

Gordon en Toto

De afgelopen dagen stond het nieuws bol van Gordon en zijn franse buldog Toto. De dierenbescherming heeft de presentator gevraagd per direct te stoppen met zijn nieuwe internetserie waarin hij met zijn hondje op pad gaat om mensen positiviteit te brengen, maar intussen gaat het martelen en doden van honden in Spanje op grote schaal door. 

Officieel sterven er jaarlijks 50.000 honden, maar het werkelijke aantal ligt volgens ingewijden veel hoger. Op zondag 7 februari wordt op de socials massaal aandacht voor het lot van deze honden gevraagd. Het is tijd dat de verborgen horrors van Spanje aan de kaak gesteld worden. Het wordt door velen als cultureel erfgoed bestempeld, maar het massaal misbruiken, martelen en doden van dieren, heeft daarmee niets te maken.

Over DutchGalgoLobby

De stichting DutchGalgoLobby heeft ten doel de traditionele mishandeling van windhonden (Galgo’s) in Spanje te stoppen door het uitoefenen van druk op Nederlandse en Spaanse overheden en het Europese Parlement.

Door het geven van brede voorlichting wil DutchGalgoLobby zo veel mogelijk mensen informeren over de misstanden in Spanje met als doel een maatschappelijke discussie op gang te brengen.

DutchGalgoLobby wil haar doelen bereiken door het werven van donateurs en sponsors, giften, goederen en hetgeen de stichting door erfstelling en legaat op enige andere wijze verkrijgt. De stichting streeft niet naar het maken van winst.

DutchGalgoLobby streeft er naar om andere organisaties die het belang van Galgo’s dienen, na zorgvuldige overwegingen en op projectmatige basis, financieel te ondersteunen.

Manifest tegen stieren- en galgoleed

Stichting DutchGalgoLobby, het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimalsToday.nl zijn een nieuwe campagne gestart tegen het leed dat onder de noemer van ‘tradities’ in Spanje aan dieren wordt toegebracht. 

Er is een manifest gemaakt waarmee beide stichtingen de verantwoordelijke overheden, de regering en parlementariërs van Spanje willen verzoeken om een einde te maken aan dit moedwillig veroorzaakte en altijd zinloze dierenleed. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud