4.50 euro voor het serveren van een gratis glas water bij restaurant in Segovia

4.50 euro voor het serveren van een gratis glas water bij restaurant in Segovia
Beeld: Canva

4.50 euro voor het serveren van een gratis glas water bij restaurant in Segovia

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEGOVIA – Een restaurant in Segovia is aangeklaagd voor het in rekening brengen van het serveren van een glas gratis water. Het restaurant in kwestie is ‘La Olma de Pedraza’. Dit restaurant serveert gratis kraanwater, maar brengt wel 4,50 euro in rekening voor het serveren van dat water. De zaak is in behandeling bij de afdeling toerisme van Castilla y León. 

De eigenaar had het volgende op de rekening laten zetten: ‘Service voor het serveren van kraanwater (per persoon), het water geven we je cadeau’. Daarachter was vervolgens de prijs van 4,50 euro te zien. Volgens de eigenaar is het serveren van dat water erg veel werk. ‘Waarom zou ik dat werk gratis moeten (laten) doen?’ De klanten denken daar heel anders over ‘Het lijkt me misbruik maken van de positie’. En ze zijn meestal niet van plan het bedrag te betalen. 

De afdeling van toerisme in Castilla y León vindt dat de wet duidelijk is. Bars en restaurants zijn verplicht om gratis kraanwater aan te bieden. Deze wet is vorig jaar aangenomen met als doel het gebruik van plastic te verminderen. Dit gebeurde na aanleiding van de Europese wet voor het verminderen van vervuilende materialen. ‘In vestigingen van de horecasector moet altijd gratis niet-verpakt water ter beschikking gesteld worden’. 

In de praktijk geldt voor veel Spaanse restaurants en bars dat je water uit een flesje krijgt als je alleen om water vraagt. Als je gratis kraanwater wilt, moet je specifiek aangeven dat je kraanwater wilt. 

Overigens was de wet in sommige delen van Spanje al veel langer van kracht. In Andalusië is dit bijvoorbeeld al jaren zo. Daarbij wordt nog genoemd dat je altijd een selfservice kunt opzetten waarbij klanten hun water zelf kunnen tappen en meenemen. Zo voorkom je hoge kosten voor het restaurant of de bar.

restaurant
Water, brood, bestek en wat er wel/niet extra afgerekend mag worden in Spanje
Ongetwijfeld is het jou al eens overkomen dat je bij het afrekenen in een bar of restaurants plotseling geconfronteerd wordt met extra kosten zoals bestek o …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud